Torbjörn Svensson från Höganäs vill uppmärksamma de dövblindas situation och ska därför paddla över Öresund i en kajak.

Torbjörn Svensson från Höganäs vill uppmärksamma de dövblindas situation och ska därför paddla över Öresund i en kajak. Foto: Lotta Venhagen

Dövblinde Torbjörn paddlar över sundet

HÖGANÄS/HELSINGBORG.

4,5 kilometer är det mellan Helsingör och Helsingborg, en sträcka som dövblinde Torbjörn Svensson planerar att paddla efter bara totalt 18 timmars träning.

Av
Lotta Venhagen

– Om jag är nervös? Klart att jag är, säger Torbjörn Svensson med ett stort skratt när han möter pressen inför sin utmaning. Den 25 maj ska han paddla från småbåtshamnen norr om Kronborg i Helsingör till bryggan utanför Dunkers. Han har två timmar på sig, men hur lång tid han tror det kommer att ta vill han inte svara på.

– Nej, det är en tävling, att man kan gissa vilken tid jag klarar det på.

Lokaltidningen har flera gånger tidigare träffat Torbjörn Svensson från Höganäs som har Ushers syndrom, vilket är en genetisk avvikelse som han haft sedan födseln. Sin hörselskada har han haft hela livet, men synen började försämras först i vuxen ålder.

– Jag har haft det här sedan födseln men inte vetat om det. Det vanliga är att synen försvinner i tonåren men jag är en av få där det tagit jättelång tid.

I dag ser Torbjörn motsvarande diametern på ett sugrör på höger öga. Hörseln har också försämrats och han kan höra vissa ljud men inget tal. Därför har han vid intervjutillfället med sig en tolk. Hennes fingrar far över Torbjörns rygg medan vi pratar. Hon förmedlar inte bara vad vi säger utan även reaktioner – metoden kallas socialhaptisk kommunikation.

– Jaha nu höjer ni på ögonbrynen och så skrattar ni alla och skriver jättemycket, säger Torbjörn med tydlig stämma.

Med tolk fungerar han som vem som helst, men utan den hjälpen blir han väldigt isolerad. Som Lokaltidningen tidigare berättat har Torbjörn bara fått rätt till 20 timmars ledsagning i månaden. Det räcker till att gå och handla påpekar den 34-årige Höganäsbon. Han är frånskild och har inte möjlighet att träffa sina barn så mycket som han vill på grund av att han inte får mer assistans. Att dövblinda inte får den hjälp de behöver för att kunna leva ett normalt liv är också anledningen till att han bestämde sig för att göra kajakutmaningen.

– Många dövblinda får indragen assistans och det är jättetufft för oss. Det skapar en isolation och ett hemskt utanförskap. Jag hörde om att Försäkringskassan tagit ett fall vidare till förvaltningsdomstol för att bestrida att taktilt teckenspråk är en grundläggande rättighet. Då kände jag fy fan nu får det vara nog.

– Det här är ett sätt att visa att om vi får rätt stöd så klarar vi vad som helst, om det så är att bestiga Mount Everest. Sedan blir det ju kul att kunna skryta för barnbarnen om att man har paddlat över världens mest trafikerade sund.

Han gick en havskajakskurs för fyra år sedan. Inför utmaningen kommer han ha haft sex träningstillfälle på tre timmar styck. Mer träning i vattnet har inte varit möjlig då det är ett stort projekt att dra ihop varje gång, istället har det fått bli roddmaskin på hans inglasade balkong. Under utmaningen kommer Torbjörn få sällskap av två paddlare, varav en tolk som kommer att paddla bakom och styra Torbjörn med hjälp av ett system som nyss utvecklats.

– Jag kommer att fästa de här fyra vibratorerna på mina armar, bröst och mage. Sedan trycker hon på motsvarande siffra på apparaten för att visa vart jag ska. Det är ett väldigt enkelt men fantastiskt system. Det är det första hjälpmedlet för dövblindhet.

Störst utmaning är färjetrafiken, strömmar och kraftiga vindar menar Torbjörn.

– Det ska ju vara en utmaning. Alla pratar om de läskiga båtarna, men de ser jag ju inte så för mig existerar de inte. När man har Ushers får man dålig balans så vågorna påverkar och vi får väl se om det blir pressträff i Helsingborg eller om vi får ta den i Viken, säger han med ett brett leende.

Deafblind Challenge

Var: Bryggan utanför Dunkers i Helsingborg

När: 25 maj kl 13-15

Vad: Höganäs musikkår är på plats liksom Helsingborgsrapparen Jesper Pihl. Paddlingen kommer att livesändas med hjälp av en drönare.

Publicerad 08 May 2018 00:00