Tobias Eriksson, Ignacio Kochnowicz och Ahmad Ibrahim (i bakgrunden) jobbar alla i köket på Mölle Krukmakeri och Café, en av 30 nominerade till Skånska Gastronomiprisets utmärkelse Årets Skånska Destination.

Tobias Eriksson, Ignacio Kochnowicz och Ahmad Ibrahim (i bakgrunden) jobbar alla i köket på Mölle Krukmakeri och Café, en av 30 nominerade till Skånska Gastronomiprisets utmärkelse Årets Skånska Destination. Foto: Lotta Venhagen

Nomineringar duggar tätt över Kullabygdens mat- och dryckesmecka

Nu är det upp till folket att välja vinnaren

KULLABYGDEN.

Kullabygdens mat- och dryckkultur går från klarhet till klarhet. När Skånska Gastronomipriset tillkännagav de 30 nomineringarna till utmärkelsen "Årets Skånska Destination" återfinns fem i Höganäs kommun.

Av
Lotta Venhagen

Holy Smoke BBQ, Arilds Vingård, Höganäs Saluhall, Rusthållargården samt Mölle Krukmakeri och Café. Alla mat- och dryckesdestinationer i Kullabygden – alla värda en särskild resa under det gångna året. Det konstaterar Skånska Gastronomiprisets jury* som utsett 30 kandidater till finalomgången i vilken skånska folket korar den slutgiltiga vinnaren.

– Jag avskyr egentligen sådana här tävlingar, man kan inte utse en som är bäst för alla, men samtidigt blir man såklart glad. Det blir en klapp på axeln, säger Tobias Eriksson, kock på Mölle Krukmakeri och Café. Han får medhåll av kollegan Ignacio Kochnowicz;

– Det är helt fantastiskt, det betyder ju att vi gör något bra.

För många kockar skolade i Kullabygden sitter det här med att använda lokala produkter i ryggmärgen menar Tobias Eriksson på Mölle Krukmakeri och Café. Här tillsammans med kollegorna Ignacio Kochnowicz och Ahmad Ibrahim.

För många kockar skolade i Kullabygden sitter det här med att använda lokala produkter i ryggmärgen menar Tobias Eriksson på Mölle Krukmakeri och Café. Här tillsammans med kollegorna Ignacio Kochnowicz och Ahmad Ibrahim. Foto: Lotta Venhagen

Det som började som ett litet krukmakeri och café med 15 platser har numera utvecklats till en restaurang med upp till 100 platser och internationella kockar i köket. Hit är alla välkomna och det är en av faktorerna bakom framgångskonceptet tror Lisa Wohlfahrt, som startade krukmakeriet för drygt 20 år sedan.

– Vi har surfare som kommer hit i sina våtdräkter och ryttare som binder hästen utanför. Det är avslappnat här och vi vill att det här ska bli en mötesplats för alla.

Kocken Tobias Eriksson har sedan han började för drygt tre år sedan utvecklat caféet till att även ha restaurangverksamhet. Här tillsammans med Lisa Wohlfahrt som startade krukmakeriet för drygt 20 år sedan.

Kocken Tobias Eriksson har sedan han började för drygt tre år sedan utvecklat caféet till att även ha restaurangverksamhet. Här tillsammans med Lisa Wohlfahrt som startade krukmakeriet för drygt 20 år sedan. Foto: Lotta Venhagen

Att matkulturen i Kullabygden är så stark tror Tobias Eriksson bland annat beror på att många här ligger i framkant när det gäller hållbarhetstänk och lokalproducerade produkter.

– Jag började min karriär i Kullabygden för 32 år sedan, på Rut på Skäret. Redan då var det lokala grejer som gällde, allting kokades från grunden. Att använda lokalproducerat sitter i själen och de som verkar här vågar ta steget och satsa på en idé.

Rusthållargården i Arild är även den nominerad till utmärkelsen Årets Skånska Destination

Rusthållargården i Arild är även den nominerad till utmärkelsen Årets Skånska Destination Foto: Michael Törnkvist

Madeleine Svanberg, platschef på Rusthållargården i Arild, är inte förvånad över att fem aktörer från Kullabygden nominerats.

– Här finns en fantastisk miljö, läget är outstanding, säger hon och fortsätter;

– Jag blev jätteglad men jag är inte förvånad att vi är nominerade. Vi har en stark produkt när det gäller service och kvalitet, omgivning och miljö. Jag började här för 3,5 år sedan och då la vi grunden för nya Rusthållargården och vilka mål vi ville ha. Det här känns som ett kvitto på att vi nått dit vi vill vara.

Näringslivschef Åsa Lundqvist Peyron gläds också åt framgångarna för Kullabygden.

– Så roligt för Kullabygden med så många nomineringar. Vi har många duktiga matentreprenörer här i bygden som syns, hörs och fortsätter att utveckla sina koncept och vi vet ju också att just mat och dryck lockar många besökare.

* Skånska Gastronomiprisets jury 2018 består av kockarna Titti Qvarnström och Tareq Taylor, matkreatören Malin Broman, krögaren Nina Christensson, konditorerna Marie Skogström och Jan Hedh samt spritproducenten Thomas Kuuttanen.

Rösta

Röstningen pågår till den 21 december via http://malmoakvavit.se/ . Då gallras 20 destinationer bort och de tio som fått flest röster kämpar om finalplatserna. Från den 3 januari återstår tre finalister som kan ta hem utmärkelsen. Vinnaren presenteras på Skånska Gastronomiprisets galamiddag den 18 januari.

Publicerad 05 December 2018 00:00