Anette och Jonas Ivarsson vid galakvällen.

Anette och Jonas Ivarsson vid galakvällen. Foto: Pierre Orsander/pressbild

Vill att Höganäs blir försökskommun för gårdsförsäljning

Arilds vingård prisad – men håller nere vinvolymen

ARILD.

Det är lågsäsong för landets odlare – men på Arilds vingård är det full aktivitet. Just hemkomna från Skånska gastronomigalan med Årets vinpris ägnar de sig åt vinterbeskärning av plantor samtidigt som de har premiär för provning av den egna whiskyn.

Av
Mattias Grenholm

Det regnade nomineringar över Kullabygden inför Skånska gastronomipriset 2018. Holy Smoke BBQ, Arilds Vingård, Höganäs Saluhall, Rusthållargården samt Mölle Krukmakeri och Café hade alla möjlighet att få utmärkelser.

När galan hölls i Malmö rådhus 18 januari blev dock Arilds vingård den enda från Höganäs kommun som kom hem med diplom, för Årets Skånska Vinpris.

Juryns motivering löd: "Vid Arilds vingård har svensk vinodling mognat från ett sommarnöje till en besöksnäring. Anette och Jonas Ivarsson har brutit mark och berikat vinvärlden med bouquet och fräschör i internationell klass – och med unik smak av skånsk terroir".

– Vi blev så klart jätteglada, det är en klapp på axeln, en som man ofta glömmer att ge sig själv. Förhoppningsvis kan detta öppna ögonen på dem som är skeptiska till svenskt vin, säger Anette Ivarsson.

Nyligen tog Arilds vingård över grannens Villa Mathildas vinodling som består av 900 rankor.

– Det är inte så mycket, vi har runt 120 000 redan. Men de är gamla rankor och en av deras sorter är ny för oss, så vi är glada för att ta över deras produktion.

Just nu är det lågsäsong och på Arilds vingård ägnar man sig åt beskärning av rankorna samt buteljerar mousserande och vita viner. En del av dem skickas till Systembolagen i Höganäs, Helsingborg och Ängelholm, andra till krogar och en del behålls för den egna krogen.

– Kvaliteten från 2018 års skörd blev väldigt bra men i låga volymer. Hade vi fått sälja flaskor på gården så hade vi vattnat mer så att skörden blivit större, säger Anette Ivarsson.

Gårdsförsäljning har varit ett diskussionsämne de senaste åren. I maj förra året röstade riksdagen ja till ett utskottsinitiativ om att tillåta gårdsförsäljning av vin – men regeringen har hittills avvisat förslaget.

Joacim Sjövall anser att många svenska viner når högre och högre nivåer.

Joacim Sjövall anser att många svenska viner når högre och högre nivåer. Foto: Mattias Grenholm

Föreningen Svenskt Vin arbetar aktivt för att Sverige ska tillåta gårdsförsäljning och en idé är att låta Höganäs bli försökskommun under kontrollerade former och under en begränsad tid.

– Politikerna måste förstå vad detta kan komma att betyda för besöks- och turistnäringen. Om man gör ett tidsbegränsat och kontrollerat pilotförsök, med utvärdering efteråt, så är vi övertygade om att alla fördelar kommer att övertyga, säger Joacim Sjövall på Föreningen Svenskt Vin.

Han lyfter även den allt bättre kvaliteten på svenskt vin, framförallt skånskt, samt klimatfrågan.

– Det skeppas väldiga mängder vin in i Sverige, många gånger från andra sidan klotet, vilket inte är det bästa för klimatet. Vi anser också att den svenska alkoholpolicyn borde anpassa sig efter förändrade levnadsvanor. De svenska vinerna har sedan början på 2000-talet ökat i kvalitet och ligger idag på en internationell nivå. säger Joacim Sjövall.

På Arilds vingård hoppas man att gårdsförsäljning kan komma att tillåtas snart.

– Om inte gårdsförsäljningen kommer igång kommer det vara svårt för oss att sälja vårt vin. Då får vi titta på om vi kan sälja till fler restauranger eller kanske exportera vin, sa Anette Ivarsson när Lokaltidningen intervjuade henne i maj förra året.

Innan besökssäsongen drar igång kring konstrundan vid påsk har man sporadiska evenemang på gården. Närmast är whiskyprovning på lördag 26 januari.

– Det är vår egen och även om vi är väldigt nöjda så är den bara tre år gammal, alltså knappt värd namnet whisky – det ska man vara medveten om när man smakar den, säger Anette Ivarsson.

Publicerad 23 January 2019 11:44