Pernilla Ahlström menar att hennes simskoleföretag systematiskt stängs ute från simhallen.

Pernilla Ahlström menar att hennes simskoleföretag systematiskt stängs ute från simhallen. Arkivfoto: Joel Winqvist

Simskola känner sig motarbetad: "Oförskämt mot mina kunder"

Pernilla Ahlström på Bra Flyt anser att försämrade simskoletider hotar valfriheten

HÖGANÄS.

Pernilla Ahlström, som driver simskola i sitt företag Bra Flyt, är uppgiven. Och upprörd över vad hon upplever som ett systematiskt utestängande av hennes verksamhet från simhallen. "Det blir ingen valfrihet och är dessutom oförskämt mot mina kunder", säger hon.

Av
Mattias Grenholm

För två år sedan lämnades en protestlista med 400 namnunderskrifter in till kommunen med uppmaning att fortsätta hyra ut söndagseftermiddagar till simskolan som drivs av Bra Flyt.

Protesten gav dock ingen effekt och Pernilla Ahlström menade då att hennes kunder drabbades hårt eftersom tiderna som erbjöds, tidiga vardagsmorgnar och sena vardagskvällar, inte passar för småbarnssim.

När nu höstens schema ska läggas drabbas Bra Flyt av ytterligare försämringar, anser hon. Kommunen erbjuder Bra Flyt bassängtider enbart på vardagskvällar efter klockan 18, i vissa fall efter 18.30. Detta innebär att cirkaa 70 barn blir utan simskola på vardagar i Bra Flyts regi, uppger hon.

– Det rör sig om en systematisk försämring för mig och mina kunder. Alla barn som vill simma på vardagar hänvisas till Höganäs simsällskap som har en annan inriktning än Bra Flyt – inget ont om dem men valfriheten försvinner och det är oförskämt mot mina kunder säger hon.

Bakgrunden till fördelningen av simtider är en ny prioriteringsordning från 2018 som gör att föreningar och kommunal verksamhet har företräde framför privata företag.

Enligt Höganäs kultur- och fritidschef Anneli Sjöborg har medlemsföreningen Höganäs simsällskap utvecklat sin simskoleverksamhet och har därför fått fler tider i Höganäs SportCenter.

– De prioriteringar som politikerna har beslutat om innebär att barn och ungdomar har företräde framför andra åldersgrupper och föreningar har företräde framför företag. Tiderna är ju begränsade och det kommer alltid finnas någon som är missnöjd med fördelningen, säger Anneli Sjöborg.

Och missnöjd är just vad Pernilla Ahlström är. Inte för egen del utan för att alla de som vill gå i hennes simundervisning, med större inriktning på säkerhet och livräddning, drabbas.

– Jag har stridit för att schemat ska läggas om. Det är inte så hög beläggning i simhallen och det borde inte vara omöjligt att fördela tiderna mer rättvist. Självklart ska inte företag gå före föreningar men konsekvensen är bristande valfrihet och att kommunen motarbetar företag, säger hon.

Detta är något Anders Ståhl, ordförande i kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott, inte håller med om.

– Vi har ett visst antal tider att fördela och prioriteringsordningen är fastslagen. Vi kan som kommun inte gynna enskilda företag men det är ett stort steg att beskriva detta som att vi missgynna näringslivet, säger han.

Publicerad 02 April 2019 11:51