Anna och Markus Solälv har tillsammans med Björn Andersson tagit över den gamla fiskehallen i Vikens hamn, där konstnären Åke Larsson under 40 år bedrev galleri. Galleriverksamheten fortsätter och planen är att det även ska kunna bli en plats för kreativt skapande i olika former.

Anna och Markus Solälv har tillsammans med Björn Andersson tagit över den gamla fiskehallen i Vikens hamn, där konstnären Åke Larsson under 40 år bedrev galleri. Galleriverksamheten fortsätter och planen är att det även ska kunna bli en plats för kreativt skapande i olika former. Foto: Lotta Venhagen

Gammalt galleri får nytt liv – de tar över efter Åke Larsson

"Vi är ödmjuka och öppna inför vad folk vill"

VIKEN.

De beskriver sig som lite galna och noviser när det gäller konstutställningar, men Anna och Markus Solälv tvekade inte en sekund när möjligheten att ta över gamla Galleri Hamnen i Viken presenterade sig.

Av
Lotta Venhagen

När Lokaltidningen besöker Vikens hamn och galleriet i det ljusgula trähuset från 1900-talets början är det drygt två veckor kvar till påsk. Byggarbetarna arbetar på högvarv för att ge det gamla Galleri Hamnen som tidigare ägts och drivits av konstnären Åke Larsson en rejäl ansiktslyftning. Det var i mars som Markus och Anna Solälv tillsammans med Björn Andersson tog över lokalen och betänketiden var kort när möjligheten presenterade sig.

– Vi har gått och drömt lite om den här lokalen tidigare när Åke haft den. Vi har båda andra jobb vid sidan av men haft en önskan om att jobba mer kreativt och ha vårt eget kreativa rum och detta är ett sånt, förklarar Anna Solälv som valt att ta tjänstledigt från maj månad för att kunna satsa fullt ut på galleriet.

– Det är en "go" känsla i magen. Samtidigt känns det lite busigt. Vi är vuxna människor som köpt något som vi inte har en helt klar plan för, som är en avstickare från den vanliga planen.

Arbetet med att renovera galleriet i Vikens hamn pågår för fullt och Markus och Anna Solälv har stora planer för galleriets framtid.

Arbetet med att renovera galleriet i Vikens hamn pågår för fullt och Markus och Anna Solälv har stora planer för galleriets framtid. Foto: Lotta Venhagen

Galleriverksamheten kommer att fortsätta, nu under namnet Galleri Viken. Den interiöra renoveringen pågår fram till påsk. Då slår portarna upp för premiärutställningen med Helsingborgskonstnären Peter Arnesson som inte visat upp sina målningar i regionen sedan 2012.

– Peter är modig nog att tro på oss. Han har blivit som en mentor för oss och gett oss många fina råd, säger Markus Solälv.

Utställningen pågår i fyra veckor därefter fortsätter renoveringen och då är det dags för utsidan att fräschas upp. Husets gamla charm ska plockas fram med dubbeldörrar och tidsenliga fönster. Förutom en galleridel ska det även finnas plats för kreativt skapande. Vad det blir exakt återstår att se menar paret;

– Vi är öppna för alla idéer och har spånat mycket. Ytorna ger möjlighet till annat skapande. Folk har sagt att de är sugna på att kunna ta en kopp kaffe. Kaffe och konst passar bra ihop så det klurar vi vidare på, säger Anna Solälv och får medhåll av maken.

– Vi är ödmjuka och öppna inför vad folk vill. Och vi uppmuntrar de som bor här att berätta vad de är nyfikna på att se.

Utställning

Vernissage och premiäröppning av Galleri Viken fredagen den 19:e april klockan 13-18. För utställningens öppettider besök www.galleriviken.se

Publicerad 09 April 2019 09:09