Peter Schölander, kommunalråd i Höganäs, är en av fyra moderata politiker som i en debattartikel kritiserar regeringens långsamma hantering av frågan om gårdsförsäljning av vin.

Peter Schölander, kommunalråd i Höganäs, är en av fyra moderata politiker som i en debattartikel kritiserar regeringens långsamma hantering av frågan om gårdsförsäljning av vin. Foto: Adobe Stock/Joel Winqvist

Kritik mot regeringens saktfärdighet: "Att det inte händer mer är nästan imponerande dåligt"

Ett år har gått sedan riksdagens beslut om öl - och vinförsäljning

HÖGANÄS.

Kommunalråd Peter Schölander är en av fyra moderata politiker bakom en debattartikel som riktar kritik mot hur regeringen har hanterat frågan om gårdsförsäljning av öl och vin.

Av
Lotta Venhagen

Debattartikeln är skriven i samband med att det är ett år sedan en majoritet i riksdagen beslutade om gårdsförsäljning av öl och vin. Sedan dess har inte mycket hänt enligt den moderata kvartetten som menar att beslutet bör verkställas så snart som möjligt. En utredning, skriver de i sin artikel, borde kunnat initierats i början av året, vara klar under slutet av 2019 för införande den 1 juni 2020. Istället för, enligt januariöverenskommelsen, att en utredning tillsätts först år 2020.

– Vi har jobbat med det här i många år och från början sa alla att det var omöjligt och skrattade åt oss. Sedan dess har det gått till majoritet i riksdagen, men att det inte händer mer är nästan imponerande dåligt. Regeringen bara förhalar och förhalar, säger Peter Schölander till Lokaltidningen.

Höganäs kommun har sedan 2012 vid fyra olika tillfällen ansökt om att låta de fyra vingårdar som finns i kommunen få prova gårdsförsäljning av egenproducerat vin för att ta reda på om det skulle få några negativa effekter.

– Detta borde kunna gå jättefort. Då hade vi också kunnat få svar på om det är möjligt eller ej och om det skulle få några negativa konsekvenser ur ett konsumenthänseende. Ser vi att det får negativa effekter då får vi backa, men vi kan inte se vad det skulle vara, säger kommunalrådet vidare.

Om gårdsförsäljning skulle godkännas skulle det ha flera positiva effekter på Höganäs som kommun menar han;

– Det skulle innebära ett ökat antal arbetstillfälle och framförallt skulle det betyda mycket ur ett upplevelse- och besöksnäringsperspektiv.

Förutom Peter Schölander är även debattartikeln underskriven av riksdagsledamöterna Ulrika Heindorff och Ann-Charlote Hammar Johnsson samt Anna Jähnke, regionråd i Region Skåne. Läs den i sin helhet här.

Publicerad 02 May 2019 08:02