Love Edling från Kyrktak Bygg och konsult AB stryker på tjära med pensel på Bräcke mölla hängandes i ett rep. Tjärstrykningen ska hjälpa till att skydda och bevara möllan från väder och vind.

Love Edling från Kyrktak Bygg och konsult AB stryker på tjära med pensel på Bräcke mölla hängandes i ett rep. Tjärstrykningen ska hjälpa till att skydda och bevara möllan från väder och vind. Foto: Privat

Bräcke mölla har fått ny skrud – 20 000 spån tjärades

Repmetod användes när kropp och hätta skulle strykas med tjära

NYHAMNSLÄGE.

Bräcke mölla står numera nytjärad och glänsade på sin höjd vid Nyhamnsläge. I förra veckan fick möllan ett sista lager av ny tjära på sig.

Av
Lotta Venhagen

Spånen på möllans hetta byttes ut 2013. I höstas var det dags för kroppen att få 15 000 nya spån som då var tjärdoppade och sedan penslades med Roslagsmahogney vilket är en blandning av linolja, terpentin och tjära.

I förra veckan var det så dags att stryka ännu ett lager på både kroppen och hättan och den här gången användes enbart tjära.

– Tjära är mer trögflytande så därför värms den upp till runt 70 grader, säger Peter Sandell, ordförande i Kullenas hembygdsförenings kommitté för Bräcke mölla.

Den här gången föll valet på att använda en repmetod för att kunna pensla på tjäran istället för att spruta på den från en skylift och en entreprenör som är van att jobba på höga höjder anlitades.

– Att resa en ställning runt hela möllan blir väldigt dyrt och med en skylift är det svårare att komma åt, speciellt på hättan så vi kom fram till att det här blev bättre.

Förra veckans väder bjöd på både regn, blåst och hagel, men renoveringen kunde genomföras som planerat.

– Det kunde ha ställt till det, men de har haft full koll på vädret och sa redan på tisdagen att de skulle jobba ordentligt både valborg och första maj. För på torsdagen var det helt omöjligt att jobba, säger ordförande.

Den nytjärade möllan glänser svartskimrande i solljuset. Totalt ströks 20 000 spån med tjära under förra veckan.

Den nytjärade möllan glänser svartskimrande i solljuset. Totalt ströks 20 000 spån med tjära under förra veckan. Foto: Privat

Hembygdföreningen har med hjälp av egna pengar samt bidrag från länsstyrelsen och Sparbankstiftelsen Gripen genomfört renoveringen som totalt gått på 868 000 kronor och nu ska möllan med sin nya skrud förhoppningsvis stå pall de kommande åren.

– Det här gör man för att skydda och bevara den. Möllan är väldigt utsatt för väder och vind med mycket salt i luften, så det är lite svårt att säga men jag bedömer det som ett gediget arbete så det bör hålla i fem till tio år.

Men någon rast och ro blir det inte för möllekommittén menar Peter Sandell.

– Möllan är ursprungligen från 1800-talet och vissa delar är inte utbytta. Eftersom vi kör den ett par gånger om året då vi sätter segel och maler mjöl finns det delar som utsätts för slitage. Till exempel behövs nya kuggar till kronhjulet och kvarnstenarna behöver åtgärdas.

Peter Sandell, ordförande i Kullens hembygdsförenings kommitté för Bräcke mölla tycker att det är viktigt att kunna visa upp möllan och hur det fungerar att mala mjöl, något Bräcke mölla gör ett antal gånger under året.

Peter Sandell, ordförande i Kullens hembygdsförenings kommitté för Bräcke mölla tycker att det är viktigt att kunna visa upp möllan och hur det fungerar att mala mjöl, något Bräcke mölla gör ett antal gånger under året. Arkivfoto: Joel Winqvist

Bräcke mölla är för tillfället den enda mölla i Kullabygden som man maler mjöl i och ett par gånger om året bjuder man in allmänheten för guidade visningar.

– Den 24 maj har vi visning för skolelever då vi maler mjöl – om det blåser. I år räknar vi med att det kommer cirka 60 elever. För oss är det viktigt att visa en mölla i drift för ungdomarna, man kan inte bortse från historien.

Publicerad 06 May 2019 10:39