SM i fäktning arrangeras i Höganäs i april 2020.

SM i fäktning arrangeras i Höganäs i april 2020. Foto: Adobe Stock

En garde! – SM i fäktning till Höganäs

"Vi har börjat bli ganska bra på att arrangera och ville utmana oss"

HÖGANÄS.

SM i fäktning arrangeras i Höganäs nästa år. Efter att förbundet haft svårt att hitta någon arrangör bestämde sig Helsingborgsföreningen FK Aramis för att ta chansen. Klubben har gott självförtroende efter att ha arrangerat flera tävlingar på ungdomssidan de senaste åren.

Förbundet förlängde sin ansökningstid för att arrangera de svenska mästerskapen eftersom de hade svårt att hitta någon som ville axla ansvaret för SM 26-27 april 2020.

– Vi börjar bli ganska bra på att arrangera så vi tänkte, varför inte? Vi lämnade in en ansökan om våra förmågor och utvecklade strategier. Igår fick vi mejl om att vi vunnit upphandlingen. Det är jättekul, vi är superstolta, säger Åsa Andersson, tävlingsledare och sekreterare i FK Aramis.

Det här är bra marknadsföring för Höganäs och jag inbillar mig att kommunen tycker det är jätteroligt

Ni är en Helsingborgsklubb främst. Hur kommer det sig att det blev Höganäs sportcenter?

– Det har varit svårt att få hallar till tävlingar i Helsingborg. Vi har arrangerat Aramis-cup i tre-fyra år och då har vi hållit till i Höganäs. Jag bor själv i Viken och har jobbat som lärare i Höganäs och är bekant med personalen som är fantastiskt bra att ha att göra med. Arenan i Helsingborg var redan uppbokad den helgen. Höganäs sportcenter var på direkt, säger Åsa Andersson.

Nu börjar arbetet med att jaga sponsorer och få med kommunen på tåget. De har redan planer på att låta en proffsig fotograf ta fäktningsbilder på Kullaberg för att marknadsföra tävlingen.

– Det här är bra marknadsföring för Höganäs och jag inbillar mig att kommunen tycker det är jätteroligt. Det sätter ju Höganäs i fokus en helg. Fäktning är en OS-sport och de absolut bästa fäktarna kommer till SM för det är uttagning till EM, VM och OS. Vill man vara med i landslaget måste man befinna sig på SM, säger Åsa Andersson.

Vad betyder ett sånt här arrangemang för er som förening?

– Det betyder dels att vi är en kompetent förening som vet vad vi håller på med. Det ger också en chans att marknadsföra vår idrott och visa att vi finns, och att få medial uppmärksamhet, säger Åsa Andersson.

FK Aramis har haft problem att locka nya barn till idrotten. Nu kommer man sänka ålderskraven från åtta år till sex år till den så kallade fäktskolan. De hoppas också på ett ökat inflöde och intresse i och med SM-tävlingen.

Hur ser det ut med egna förmågor på SM?

– Vi har en kille i seniorlandslaget. Vi har två deltagare i kadettlandslaget i florett. Vi har ett dåligt inflöde med nya fäktare så vi hoppas att det här ska väcka nyfikenhet.

Publicerad 13 June 2019 07:00