Här får de ensamkommande chansen att arbeta med lera, under workshopen.

Här får de ensamkommande chansen att arbeta med lera, under workshopen. Foto: Keramiskt center

Läsarartikel: Ensamkommande fick chansen att arbeta med lera på Keramiskt center

Sveriges ensamkommandes förening i samarbete med Keramiskt Center

HÖGANÄS.

I våras blev Fia Bryngelson Helperin, konstpedagog på Keramiskt Center, kontaktad av Mohamad Zia, som är ordförande i Föreningen för ensamkommande. Han berättade att Rolf Hansson och RSMH – Riksförbundet för social och mental hälsa, som finns i Höganäs, vill samarbeta med SEF – Sveriges ensamkommandes förening och har föreslagit att tillsammans skapa projekt. Projektet har de gett namnet ”Gemenskap ger kamratstöd”.

Av
Läsarartikel

”Mohamad Zia undrade om vi skulle vilja jobba tillsammans i en workshop som skulle kunna handla om att uttrycka sina känslor, att använda lera och skulptur som ett uttrycksmedel. Han poängterade att alla människor har ett behov av att träffas och prata över gränserna och på så sätt få förståelse för varandra. Jag tände till direkt och tillsammans har jag och Maria Johansson som arbetar som kursledare på Keramiskt center utvecklat en idé om hur vi skulle kunna mötas”, säger Fia Bryngelson Helperin och fortsätter:

”I helgen, söndag den 9 juni träffas vi och tillsammans med Mohamad Zia och Hamid Mohammadi som ska leda gruppen, kommer vi att ha en workshop där killarna får känna på vad man kan göra med lera.”

Arbetet med lera kräver ett ordentligt fokus.

Arbetet med lera kräver ett ordentligt fokus. Foto: Keramiskt center

”Under workshopen får de testa verkstaden och vi kommer se hur gruppdynamiken ser ut”, säger Mohamad Zia.

Både Hamid och Zia menar att det är spännande men svårt att fånga in ungdomar att tycka det är ”coolt” med keramik men de hoppas kunna förmedla att man faktiskt kan uttrycka sig och få mycket ut av att jobba med lera. Zia har gjort ett bra förarbete med workshopen och delat ut en folder som även kommer finnas på sociala medier.

”Det är viktigt för de här killarna att det är på riktigt och att det känns äkta.” säger Mohamad Zia.

Fia Bryngelson Helperin och Maria Johansson har sedan 2017 engagerat sig i Bästa Biennalen som är en konstsatsning inom Region Skåne sedan 2013; en konstfestival med fokus på barn och unga. Bästa Biennalen hålls på hösten vartannat år och i år ligger fokus på Inkludering.

För Keramiskt Centers del handlar det både om att ställa frågorna: Hur skapar vi en inkluderande verksamhet och hur ser vi till att den blir tillgänglig och synlig för alla? Det handlar också om att bli medvetna om grupper i samhället som spontant annars inte hade vänt sig hit.

”Det är viktigt för de här killarna att det är på riktigt och att det känns äkta.” säger Mohamad Zia.

”Det är viktigt för de här killarna att det är på riktigt och att det känns äkta.” säger Mohamad Zia. Foto: Keramiskt center

”Min och Marias idé har ända från början varit att försöka få gruppen ”ungdomar” till Keramiskt center. Barn kommer automatiskt med en stor nyfikenhet på drejskivorna och även vuxna och äldre kommer hit genom att ta del av vårt kursutbud men just ungdomar är vår svåraste målgrupp. Hur lockar vi och intresserar grupper och individer som inte kommer självmant? säger Fia Bryngelson Helperin.”

”När vi fick kontakt med Zia och Hamid lade sig allt på plats, och vi insåg att vi kanske har vår ungdomsgrupp till Bästa Biennalen i höst! Workshopen imorgon söndag den 9 juni hoppas vi kommer att bli en uppstart på ett fint projekt som få ha betydelse på sikt. Vi hoppas att det gärna vill komma ett gäng ungdomar imorgon för att träffas och utmana sin kreativitet genom leran”, säger Maria Johansson.

Fotnot: Detta är en så kallad läsarartikel som är skriven av Maria Johansson, kursledare på Keramiskt center.

Publicerad 14 June 2019 00:00