Åke Högman är aktuell med sin tredje deckare som även den utspelar sig till viss del i Mölle. Boktriologin har blivit ett sätt för Malmöskribenten att komma nära sin barndoms Kullabygden igen.

Åke Högman är aktuell med sin tredje deckare som även den utspelar sig till viss del i Mölle. Boktriologin har blivit ett sätt för Malmöskribenten att komma nära sin barndoms Kullabygden igen. Foto: Peter Sjöholm

Han fortsätter att ta livet av folk i Mölle

Möt författaren Åke Högman som är aktuell med en ny deckare om Kullabygdens badort

MÖLLE.

Att skriva mordmysterier om Mölle har blivit ett sätt för Malmöskribenten Åke Högman att förflytta sig till sitt älskade Kullabygden varje dag – om så bara i fantasin. Nu är han aktuell med en tredje bok i serien om kriminalreportern Johannes Pilgrimsson och återigen hamnar Kullabygden i centrum för ond bråd död.

Av
Lotta Venhagen

Fysiskt besöker han Mölle ett par gånger i månaden, men i tankarna spenderar författaren och skribenten Åke Högman minst en kvart om dagen i sin älskade badort vid Kullabergs fot. Det är nämligen så deckarförfattarens metod sett ut sedan han började skriva på sin första kriminalroman om Mölle;

– Det här med att man måste tjäna pengar gör ju att man inte bara kan skriva fritt. Så jag hittade en metod där jag började unna mig en kvart om dagen att skriva. Ibland sträcker jag ut det till en halvtimme eller timme. På den tiden kan man få ihop en A4-sida och gör man det konsekvent under ett år så har man nästan till ett helt manus.

Riktigt så snabbt gick det inte när han skapade debutdeckaren "Mord i Mölle" – den skrev han på i tio år. Men sedan den kom ut 2014 har tempot ökat och nästa vecka släpps den tredje boken i Mölletriologin – "Alltings mening".

Som barn spenderade Åke alla somrar och framförallt jular i släktens hus i Arild och han fick "nästan Kullabygden med modersmjölken." Men något eget fritidshus har han inte skaffat istället bor han allt som oftast på Pensionat Strandgården.

– Jag är nog Kullabygdens mesta wannabe. Jag älskar verkligen hur fantastiskt där är. Det är lätt att ta till sitt hjärta. Jag läste om varför Astrid Lindgren skrev Ronja Rövardotter och hon sa att det var för att hon satt i sin lägenhet i Stockholm, blickade ut över Vasaparken och längtade till skogen. Jag känner igen mig i det. Om jag började skriva om Mölle så kunde jag, även om jag befann mig i Malmö, vara i Mölle och Kullabygden varje dag.

Med en kvart om dagen finns det inte alltför mycket tid att ägna åt research men fantasi och föreställningsförmåga kan ta en långt menar Åke.

– Fantasi kan vara ett mäktigt verktyg även på andra sätt. I en av mina böcker skedde det ett hemskt dåd vid Josefinelust och det fick till följd att en del inte vågade bada där längre. Det får man såklart beklaga.

Deckare har en tendens att utspela sig på små orter, hur mycket hemskheter kan det rimligtvis hända på ett och samma ställe?

– Hur mycket som helst. Det är det som är skönt, att man inte behöver ta hänsyn till historiska kontexter och en benfast logik, man kan sätta sig över det. Allt är på låtsas. Något som skönt nog, i vår tämligen dokumentaliserade tid, människor uppskattar.

Blir det en en fjärde bok?

– Det finns åtminstone en person som kommer att bli oerhört glad när jag berättar att jag har börjat skriva på en fjärde. Pensionatsföreståndare Paulsson i Mölle har kampanjat rätt hårt för en fortsättning, sen vet man aldrig om det blir så. Jag känner otroligt stor tacksamhet att det kommer något överhuvudtaget. Att det, när man sätter sig ner, materialiseras ord av sin fantasi – det ska man inte ta för givet.

Missa inte

Releasefest för Åke Högmans senaste deckare Alltings mening hålls på Höganäs Bokhandel den 26 juni klockan 19

Publicerad 21 June 2019 00:00