Theresa Åhrberg har startat sin egen guld- och silversmedja i gamla svinstian på Krapperup slotts innergård.

Theresa Åhrberg har startat sin egen guld- och silversmedja i gamla svinstian på Krapperup slotts innergård. Foto: Lotta Venhagen

Här smids nya planer för slottets gamla svinstia

Ung guldsmed har installerat sig i Kullabygden

NYHAMNSLÄGE.

Krapperups gamla svinstia inrymmer numera en guld- och silversmedja och eventuellt även Sveriges yngsta guldsmed.

Av
Lotta Venhagen

Svartgul tejp är fäst på dörrkarmens övre del och Theresa Åhrberg och hennes man Felix slänger iväg ett varnande ord om att inte slå i huvudet när man går in genom den lilla dörröppningen. Lokalen ligger naturskönt på Krapperup slotts innergård, mitt emot konsthallen och här huserar sedan i påsk Atelier Åhrberg.

Det unga paret flyttade från Österrike till Kullabygden för cirka ett och ett halv år sedan då Felix blev handplockad till Kullabergs vingård för att "se över produktionen från planta till lycklig konsument" som han själv uttrycker det.

– Vi ville bo nära havet och någonstans där vi båda kunde utöva våra yrken med värdighet. Här finns ett stort intresse för konst och det är vaggan för det svenska vinet, säger Felix.

I Österrike gick Theresa en kombinerad gymnasie- och yrkesutbildning under fem år och då valde hon att göra sin praktik hos en guldsmed. Hon har gått i den "gamla" läran med många lärlingstimmar bakom sig och trots sin unga ålder har hon hunnit med tio år i yrket.

– Det är ovanligt att vara ung inom det här yrket, jag tror att jag är yngst i riksföreningen för guldsmedsmästare, säger 27-åringen som även är utbildad gemmologist det vill säga expert på ädelstenar.

– Jag har alltid varit intresserad av konsthantverk så det var en perfekt utbildning för mig.

Den gamla svinstian är numera fylld av maskiner och verktyg och fungerar som ateljé för Theresa Åhrberg som trots sin unga ålder hunnit med att arbeta som guldsmed i tio år.

Den gamla svinstian är numera fylld av maskiner och verktyg och fungerar som ateljé för Theresa Åhrberg som trots sin unga ålder hunnit med att arbeta som guldsmed i tio år. Foto: Lotta Venhagen

En guldsmed från Österrike tipsade henne om en osåld guldsmedsverkstad i Simrishamn och Theresa och Felix bestämde sig för att köpa alla verktyg och maskiner.

– Den guldsmeden vi köpte av hade samlat verktyg hela sitt liv, det var helt fantastiskt, sådana här maskiner och verktyg produceras inte på samma sätt längre, förklarar Felix och Theresa håller med;

– Det fanns maskiner och verktyg jag aldrig ens jobbat med, säger hon och visar runt i den lilla smedjan där flera av hennes alster, som Theresa gjort på beställning eller som en egen design, finns att beskåda.

Felix tar av sig sin förlovningsring och visar upp smycket som består av en vinstock och pinot noir-druvor och detaljerna i vinbladets ådringar vittnar om hantverket som ligger bakom.

– Det tog 40 timmar att göra den, det gäller att vara uthållig när man arbetar med det här. Man arbetar med något som är så litet, och man vill ju gärna göra det perfekt, säger Theresa som gärna kombinerar andra material med metallerna guld, silver och platina, som en sten från stranden eller det något mer ovanliga – en del av en maskäten träbjälke.

– Jag tycker om när det är enkelt och elegant och får mycket inspiration från naturen, säger hon och fortsätter;

– Jag gillar det här yrket för det är så mångfacetterat. Man får både prata med kunder och komma på egna designidéer och det känns bra att i slutet av dagen kunna hålla något i handen som man faktiskt har gjort.

Fotnot. Denna artikel har tidigare publicerats i Lokaltidningen.

Publicerad 07 July 2019 00:00