Maria Lindberg lämnar Jonstorp Hockey för att börja spela i Djurgårdens IF. Kontraktet sträcker sig över fyra år.

Maria Lindberg lämnar Jonstorp Hockey för att börja spela i Djurgårdens IF. Kontraktet sträcker sig över fyra år. Foto: Lotta Venhagen

Hockeytalangen klar för SDHL

Tar sikte mot Damkronorna och sedan OS

JONSTORP.

16-åriga hockeytalangen Maria Lindberg lämnar hemmaklubben Jonstorp Hockey efter att ha fått ett fyraårs-kontrakt med elitklubben Djurgårdens IF.

Av
Lotta Venhagen

I vintras spelade hon junior-VM i Japan och nu är det dags för den unga forwarden att uppfylla ännu en dröm . När skolan är slut bär det nämnligen av till Stockholm för att gå på hockeygymnasium och spela med nya klubben i SDHL.

– Det är alltid laget jag hållit på och det har alltid varit en dröm. De har den bästa verksamheten och största möjligheterna för damer, säger Maria när vi träffas hemma i villan i Jonstorp.

Maria Lindberg har fram tills nu spelat med Jonstorps U16-lag och Troja Ljungbys damer. Framöver blir det spel i SDHL med Djurgården.

Maria Lindberg har fram tills nu spelat med Jonstorps U16-lag och Troja Ljungbys damer. Framöver blir det spel i SDHL med Djurgården. Foto: Lotta Venhagen

Det faktum att gräsmattan är fylld av mängder med puckar och har en välanvänd skottramp skvallrar om att i familjen Lindberg tar man hockeyn på allvar. Mamma har spelat, pappa är tränare i Jonstorp och storebrorsan spelar i Oskarshamn, som nyligen gick upp i SHL. Själv lägger Maria ner många timmar på att nå nya mål, med JVM och kontrakt med Djurgården avklarat har hon tagit sikte på landslaget.

– Damkronorna är det som kommer härnäst, jag är egentligen lite för ung, men om två tre år är det inte omöjligt. Sedan är det OS som gäller, kämpar jag vidare kan det nog gå men då är det hård träning som gäller.

Fram tills nu har Maria spelat både i Jonstorps U16-lag och i division 1 med Troja Ljungbys damer och hon kommer att sakna att även få spela med killar.

– Det är lite roligare, det går fortare och är tuffare med tacklingar. Man utvecklas verkligen. Jag har varit en i gänget och ingen har sett annorlunda på mig utan jag har fått samma möjligheter, säger Maria som hyllar sin hemmaklubbs sätt att se på hockey.

– Jonstorp låter alla vara med och vara en del av laget.

Skottrampen i trädgården används flitigt av Maria och hennes bror när han kommer hem från Oskarshamn där han spelar i A-laget.

Skottrampen i trädgården används flitigt av Maria och hennes bror när han kommer hem från Oskarshamn där han spelar i A-laget. "Vi tränar tillsammans och pushar varandra" säger hon. Foto: Lotta Venhagen

Kommer det bli svårt att anpassa dig till damhockeyns spelsätt?

– Det kan komma en del utvisningar och det kommer att bli en utmaning men jag är van att anpassa mig i och med att jag spelat med både och så jag tror det kommer gå bra.

I sommar väntar flytt och träning med nya laget, den här gången en bra bit från familjen i Jonstorp.

– Det kommer att kännas jobbigt att lämna kompisar och tomt att inte ha familjen på läktaren vid matcher. Det blir en utmaning, men samtidigt har jag släktingar och känner folk där uppe så det känns som en trygghet.

Fotnot. Den här artikeln har tidigare publicerats i Lokaltidningen.

Publicerad 09 July 2019 00:00