Susanne Rylander är inspirerad av Henri Rousseau och hans djungelmotiv.

Susanne Rylander är inspirerad av Henri Rousseau och hans djungelmotiv. Foto: Christer Wallentin/Privat

Djungeln tar över Stationshuset i sommar

Möllefödda Susanne Rylander ställer ut sina färgstarka tavlor

MÖLLE.

Dörrarna har öppnats för sommarens konstutställningar på Stationshuset och Annexet i Mölle. Fram till början av augusti avlöser konstnärerna varandra och en av dem är Möllefödda Susanne Rylander som ställer ut i byn för tredje gången.

Av
Mattias Grenholm

Susanne Rylander är född och uppvuxen i Mölle men bor sedan 2009 i Århus på Jylland. Där arbetar hon som sjukhusfysiker med bland annat apparater för strålning av cancerpatienter.

Tecknat och målat har hon gjort sedan barnsben men började en seriösare satsning på konstutövandet 2010.

– Det finns en röd tråd mellan mina olika sidor och det är att jag både som fysiker och som målare löser problem och inte låser mig vid ett enda resultat. Båda sidor är kreativa, säger Susanne Rylander.

Sin matematiska sida har hon från sin far, menar hon, och den mer konstnärliga från mormor Gulli Bengtsson, som på sin tid arrenderade klassiska Hotell Kullaberg och även målade och skulpterade mycket.

Susanne Rylander är självlärd målare och har genom åren växlat mellan olika motiv. Men när hon 2010 bestämde sig för att satsa mer seriöst bestämde hon sig för att mer metodiskt söka sin stil. Då hon fick se målningar av den franske 1800-talskonstnären Henri Rousseau kände hon direkt att hon hittat något.

– Jag tänkte direkt "så vill jag måla!". Jag gillar starka färger, blommor – det är vackert och där finns ett lugn. Djungelmotiven har blivit lite av mitt signum nu, men jag har även andra motiv. Jag har länge tänkt på att måla Mölle och Kullaberg, men hav är svårt.

Två gånger tidigare har hon ställt ut i Mölle, 2016 och 2017, och sålde nästan slut båda gångerna. I sommar ställer hon ut separat på Stationshuset 13-19 juli och kommer själv att vara på plats alla dagar. För den som är intresserad publicerar hon sina tavlor på Instagram under namnet Susanne_Rylander.

Fotnot. Den här artikeln har tidigare publicerats i Lokaltidningen.

Konstutställningar i Mölle

Utställningarna sker i arrangemang av Mölle By- och Kulturförening

Stationshuset

6–12 juli Björn Malm, måleri

13–19 juli Susanne Rylander, måleri

20–26 juli Alexander Arlbrandt, måleri

27 juli–2 augusti Renée Karlsson, måleri, och Åsa Nilsson, måleri, illustrationer

3–9 augusti Pia Nordqvist, måleri

Annexet

6–12 juli Gunilla Ryberg, måleri

13–19 juli Cecilia Norrthon, måleri

20–26 juli Birgitta Persson, måleri

27 juli–2 augusti Lennart Kvistberg, måleri

3–9 augusti Höganäs Fotoklubb, foto

Publicerad 11 July 2019 00:00