Lars Reuter och Carl-Johan Jargenius på Vikens sjöfartsmuseum visar en modell föreställande en tysk ubåt.

Lars Reuter och Carl-Johan Jargenius på Vikens sjöfartsmuseum visar en modell föreställande en tysk ubåt. Foto: Martin Wingren

Krigets påverkan i Öresund tema för ny utställning

Tyskland och Sverige samarbetade om ubåtsnät

VIKEN.

I slutet av juni öppnade Sjöfartsmuseet i Viken för säsongen. Temat i år blir andra världskriget och ubåtsnätet i Öresund.

Av
Martin Wingren

Andra världskriget är ständigt aktuellt och i Viken uppmärksammas händelserna i Öresund på Vikens sjöfartsmuseum, som har öppnat för säsongen.

– I år handlar temautställningen om Öresund under andra världskriget och ubåtsnätet mellan Hornbaek och Viken, som skulle förhindra att ubåtar kunde ta sig in i vidare till Östersjön, säger Lars Reuter som är ordförande i föreningen bakom sjöfartsmuseet.

Tyskarna och svenskarna samarbetade om nätet.

En modell visar situationen i sundet under kriget. Mellan v

En modell visar situationen i sundet under kriget. Mellan v Foto: Martin Wingren

– Det fanns en kontrollplats i Viken och en i Hornbäck. Från Viken bevakades trafiken som gick genom öppningen i nätet. Att det fanns ett nät är kanske känt men inte vilken enorm arbetsinsats det var att lägga ner ett sådant. Sedan kan man fråga sig varför Sverige samarbetade med Tyskland. Kanske tyckte svenskarna att det var bra att slippa krigsrisken i Östersjön, säger Lars Reuter.

Utställningen tar också upp livet kring Öresund under kriget generellt. Om bombplan som flöger över Skåne på nätterna och beredskapen hos det svenska försvaret.

– Vi vill ge folk en föreställning om hur det var här för 75 år sedan, säger Carl-Johan Jargenius som är utställningsansvarig.

Det gick färjetrafik mellan Helsingborg och Helsingör, även om det var i mindre utsträckning.

– Tyska soldater skickades över med båt till Helsingborg och vidare med tåg upp till Norge. Men även affärsresenärer kunde få tillstånd att åka över sundet, säger Carl-Johan Jargenius och fortsätter:

– Det finns även en historia om en helsingborgare som hade en flickvän i Danmark, som fick åka över och träffa henne i alla fall några gånger.

Museet lockar turister, både svenska och från utlandet, berättar Lars Reuter. Runt 1 500 inventerade föremål och handlingar finns på museet som minner om forna tider då Viken var en betydande fiske- och sjöfartsort.

En boj som använts till ubåtsnätet finns numera på Vikens sjöfartsmuseum.

En boj som använts till ubåtsnätet finns numera på Vikens sjöfartsmuseum. Foto: Martin Wingren

Publicerad 15 July 2019 00:00