Anders Enerstedt och Mattias Grapenfelt (till höger i bild) siktar på att 2021 ha sin framtidsvision realiserad.

Anders Enerstedt och Mattias Grapenfelt (till höger i bild) siktar på att 2021 ha sin framtidsvision realiserad. Foto: Joel Winqvist

Rivstart för Ransviks nya kaféägare: "Har gått över all förväntan"

Nu siktar krögarna mot 100-årsjubileum om två år

MÖLLE.

Första månaderna som nya kafé- och restaurangägare på Ransvik har varit en upplevelse och gått bättre än vad de vågat hoppas på. Nu söker Mattias Grapenfelt och Anders Enerstedt mer personal och är i färd med att vidareutveckla sitt framtidskoncept för Ransviks havsveranda.

– Jäklar, det här är häftigt alltså, utbrister Anders Enerstedt och slänger en filt över axlarna.

Den kan nog göra honom gott i skydd mot det skoningslösa hällregn som utan förvarning plötsligt öser ner över stället. Reaktionsförmågan hos de altansittande gästerna på Ransviks havsveranda är imponerande snabb och sittplatserna inne i huset fylls snabbt på.

Vi är överväldigade över den mängd folk som kommer och besöker oss

I takt med skyfallet dånar också åskan invid bergen och levde inte sundet upp innan så lever det definitivt nu. En storslagen vy vid normala väderförhållanden, förstärkt en eftermiddag som denna när väderguden ovan ryter ifrån. Det är lätt att förstå att några av gästerna som sprang in för att söka skydd pratar huvudsakligen tyska, och några andra danska.

Området kring Kullaberg lockar folk, såväl inrikes- som utomlands ifrån. Det har varit svårt att missa för Mattias Grapenfelt och Anders Enerstedt, två norrlänningar som tog över stället och döpte om Ellens café till Ransviks havsveranda när de i våras öppnade upp sitt koncept i fastigheten med det unika läget.

Kaffestugan byggdes redan 1921. Här en bild tagen vid ett tidigare tillfälle, innan försäljningen.

Kaffestugan byggdes redan 1921. Här en bild tagen vid ett tidigare tillfälle, innan försäljningen. Foto: Joel Winqvist/Arkiv

– Vi är överväldigade över den mängd folk som kommer och besöker oss, säger Anders Enerstedt.

En speciell plats, en intressant tid. Tur att övriga sommaren inte har sett så här blöta dagar, konstaterar de båda krögarna som idag huvudsakligen satsar på kafé- och restaurangverksamhet dagtid i fastigheten.

– Det har gått över all färväntan, menar Anders Enerstedt.

Nu siktar man på en förlängd säsong. Man kommer ha öppet hela augusti ut, och sedan samtliga helger under september. Det blir en del helger med verksamhet under resterande delen av hösten också, meddelar de, samt bokningar.

– Vår första utstickare i år blir att köra ett julbord från slutet av november och framåt, berättar Mattias Grapenfelt.

"Det har gått över all förväntan", säger krögarna om besöksskaran i Ransvik under säsongen. Foto: Joel Winqvist

För att klara serveringen framgent, och även ersätta de sommarjobbare som går tillbaka till skolbänkarna, söker de nu mer extrapersonal.

– Vi behöver poppa upp med mer extrapersonal som hjälper oss med serveringen, säger Anders Enerstedt.

Hittills har mycket handlat om att lägga en grund. Men de båda har stora planer för framtiden. Den tydligaste målbilden på längre sikt stavas 2021; då vankas det 100-årsjubileum. 1921 byggdes nämligen kaffestugan. Somliga av 2021-planerna är än så länge hemliga, men Mattias Grapenfelt öppnar framtidsdörren åtminstone en aning på glänt.

– Lite flummigt kan man väl säga att vi vill anpassa platsen och vår anläggning för att kunna ta emot gäster en större del av året än vi gör nu. Vi vill även kunna bedriva kvällsverksamhet, säger han.

Vad vill ni locka med när det inte är sommar och sol och bad som kommer på köpet?

– Utmaningen ligger ju i det för jag tror inte att det är naturligt att besöka Ransvik i november. Det gäller att kunna erbjuda det genuint lilla extra. Man ska få något utöver det vanliga, säger Anders Enerstedt.

Publicerad 09 August 2019 11:23