Anna Robarth med källaren i bakgrunden.

Anna Robarth med källaren i bakgrunden. Foto: Lekextra

Avloppsvatten på många golv efter skyfallet: "Fruktansvärt äckligt"

Flera fastigheter kraftigt drabbade

HÖGANÄS.

Det kraftiga skyfall som hemsökte Kullabygden i slutet på förra veckan ledde till ordentliga översvämningar på sina håll och kanter. Lekextras lokaler och gymnastikhallen är två som drabbades extra hårt.

Gymnasterna i Höganäs gymnastikförening är luttrade. Det har läckt in vatten förr i kommunens gymnastikhall, men lördagens händelser tog priset.

– Jag har inte varit med om att det forsat ut vatten från nödutgångarna som det gjorde nu, säger Henrik Ahlin, en av klubbens ungdomstränare.

Det kom med andra ord in en mängd vatten i lokalen, vilket fick till följd att somliga träningspass fick ställas in i helgen.

Här syns tydligt vattnet på golvet inne i gymnastikhallen.

Här syns tydligt vattnet på golvet inne i gymnastikhallen. Foto: Privat

– Det är väldigt tråkigt att det blir så här. Det drabbar oss väldigt mycket, några träningar fick bytas ut mot att rädda vad som räddas kan. Vi hade ett gäng gymnaster som fick hjälpa till att skyffla bort vatten, förklarar Henrik Ahlin som beskriver det som att det skvalpar om skorna när man går på golvmattan.

Trots det som skedde i helgen funderar han nästan ännu mer på framtiden. Hur ska det bli nästa gång?

– Vi går mot en blötare period rent väderleksmässigt. Hur mycket blötare kan hallen bli, frågar han sig.

Man har haft problem förr med läckande vatten i lokalen, och vissa åtgärder har gjorts av Höganäs kommun som äger fastigheten. Men inte tillräckligt, anser ungdomstränaren.

Nu håller man på att torka interiören för fullt.

Nu håller man på att torka interiören för fullt. Foto: Privat

– Nu hoppas vi verkligen att kommunen inser att detta inte är bra. Vi har blivit lovade en ny hall men vi vet inte när den kommer, säger Henrik Ahlin.

John Nielsen, fastighetschef på kommunen, berättar att en anledning till att det kom in så mycket vatten i just den här fastigheten beror på att marken sluttar in mot hallen. Inga bra förutsättningar när ett rejält hällregn kommer, alltså.

– I lördags gjorde vi en ny list på insidan vid utrymningsdörrarna. Vi tog även bort en del marksten. Vi hoppades att det skulle göra att vattnet skulle rinna undan. Men kommer det 55 millimeter på 30 minuter så hjälper ingenting, säger han.

Hur ser planen ut för att återställa fastigheten?

– Att torka är det enda man kan göra. Det är lite force majeure. Så det gäller att torka ut det så gott det går, menar John Nielsen.

Butiken Lekextra på Storgatan var en av de verksamheter som drabbades av kraftig översvämning i lördags. Butiken har tillgång till två våningar och källargolvet fylldes snabbt upp med dagvatten.

Man såg tusenlapp på tusenlapp försvinna

– Det sprutade in vatten från brunnar och rör. Det vällde in vatten som var brunt, berättar delägaren Anna Robarth och fortsätter:

– Det var helt hysteriskt alltså, det var som ett vattenfall som forsade in till oss. Som mest hade vi 60-70 centimeter vatten på golvet i källaren, på vår säljyta. Det var fruktansvärt äckligt, förklarar hon.

Här syns Lekextras delägare Joakim Robarth vada i vattnet i källaren.

Här syns Lekextras delägare Joakim Robarth vada i vattnet i källaren. Foto: Lekextra

Det blev bråttom att flytta upp grejer till våningen ovanför.

– Vi fick prioritera de dyraste sakerna.

Somliga varor förstördes, som vintersportgrejer, halloweenprodukter och emballage.

– Man såg tusenlapp på tusenlapp försvinna, säger hon.

Nu är man i full gång med att återställa lokalen. Källaren får vara stängd för kunder tills vidare.

– En sån här grej önskar man verkligen ingen, säger Anna Robarth.

Publicerad 12 August 2019 11:21