Förra året bestämde sig Vikentomater sig för att bredda sin repertoar och även satsa på bär. Satsningen har slagit väl ut kan ägare Mats Olofsson konstatera.

Förra året bestämde sig Vikentomater sig för att bredda sin repertoar och även satsa på bär. Satsningen har slagit väl ut kan ägare Mats Olofsson konstatera. Foto: Lotta Venhagen

Tomatodlare vidgar vyerna med bärsatsning

Slog väl ut – skördar jordgubbar även i oktober

VIKEN.

Förra året beslutade sig Vikentomater för att bredda sin repertoar och även satsa på bärodlingar. Satsningen har gett resultat. 9 000 kilo jordgubbar räknar Mats Olofsson att de kommer att skörda ända fram till i slutet av oktober.

Av
Lotta Venhagen

– Vi var absolut inte beredda på den efterfrågan som blev. Tanken var först och främst att vidga vyerna för vår gårdsbutik men nu säljer vi även till butiker och grossister, säger Mats Olofsson som äger och driver företaget tillsammans med sin fru Susanne.

Antalet jordgubbsplantor har utökats med 3 000 stycken sedan förra säsongen. Dessutom har man även satsat på björnbär- blåbärs- och hallonbuskar, de två sista med självplock.

– Det finns en efterfrågan och vi ville testa. Om länder som Spanien och Belgien kan ha jordgubbar vid den tiden, varför kan inte vi ha det?

Cirka 9 000 kilo jordgubbar vilket motsvarar 18 000 liter kommer att skördas ända fram till oktobers slut.

Cirka 9 000 kilo jordgubbar vilket motsvarar 18 000 liter kommer att skördas ända fram till oktobers slut. Foto. Lotta Venhagen

I mitten av april skördar de sina första jordgubbar sedan pågår säsongen, med olika sorters jordgubbar, fram till och med oktober månad.

– Första säsongen räknade vi med att skörda 6 500 kilo – det blev 9 000. Det är cirka 18 000 liter. I år räknar vi med ungefär lika mycket.

Att satsa på odling året runt är Mats Olofsson däremot inte så intresserad av i nuläget.

– Efterfrågan finns säkert, men då kommer också sjukdomarna och plantorna börjar ge med sig. Vi vill kunna pausa för att rensa ut och tvätta växthusen.

Vesna plockar de jordgubbar som är mognat under eftermiddagen. Hon är en av de som arbetar i Vikentomaters växthus under säsong.

Vesna plockar de jordgubbar som är mognat under eftermiddagen. Hon är en av de som arbetar i Vikentomaters växthus under säsong. Foto: Lotta Venhagen

Även om jordgubbarna kräver mindre arbetskraft än tomaterna är det inte lätt att hitta säsongsarbetare menar han.

– Det blir värre och värre och så är det i hela Europa. Man hittar inte folk som vill arbeta med händerna och skita ner sig och det gäller inte bara vår bransch. I Europa finns de redan dem som använder robotar och maskiner för att plocka jordgubbar.

Publicerad 31 August 2019 00:00