Att ätas eller inte ätas – det är frågan. Svaret kan man få på naturskyddsföreningens svamputställning den 14-15 september.

Att ätas eller inte ätas – det är frågan. Svaret kan man få på naturskyddsföreningens svamputställning den 14-15 september. Foto: Adobe Stock

Ätlig eller dödlig? – svamputställning reder ut begreppen

"Man ska aldrig aldrig chansa"

En god delikatess eller ett dödligt misstag och hur ser man skillnaden? Det är temat för årets svamputställning.

Av
Lotta Venhagen

Det är naturskyddsföreningarna i Helsingborg och Kullabygden som står bakom svamputställningen som i år arrangeras på naturum Kullaberg

– Vi har utställningar i många år och kommit fram till att våra besökare är intresserade av matsvamp, giftiga svampar och hur man säkert ska kunna skilja på dessa, säger Kerstin Bergelin hedersledamot i naturskyddsföreningen Kullabygden.

Besökare kan ta med sin egenplockade svamp för att få experthjälp men det kommer även att finnas en hel del svamp på plats och möjlighet att studera svamparna i detalj med mikroskop.

– På Kullaberg ensamt finns det 75 arter som man kan äta men det finns även vit flugsvamp och lömsk flugsvamp. Man ska aldrig aldrig chansa. Vi vill hjälpa folk att hitta kännetecken på svamparna som talar om att "du kan vara lugn" eller den här ska du passa dig för.

Svampuställningen har öppet lördag och söndag den 14-15 september med drop-in klockan 11-16.

Publicerad 08 September 2019 00:00