I dagarna är reparatörer på plats för att försöka få havsfontänen vid Kvickbadet att fungera igen. Den trasiga fontänen har resulterat i en juridisk process där kommunen bland annat JO-anmält Helsingborgs tingsrätt.

I dagarna är reparatörer på plats för att försöka få havsfontänen vid Kvickbadet att fungera igen. Den trasiga fontänen har resulterat i en juridisk process där kommunen bland annat JO-anmält Helsingborgs tingsrätt. Foto: Höganäs kommun

Har inte fungerat i snart tre år: "Vi vill bara ha en fungerande fontän"

Reparatörer på plats för att få fart på den strulande vattenattraktionen

HÖGANÄS.

Havsfontänen som gäckat Höganäs kommun sedan 2017 håller på att lagas. Reparatörer är på plats – nu återstår det att se om den utdragna följetongen kan få ett slut.

Av
Lotta Venhagen

Den omskrivna havsfontänen slutade fungera några dagar efter att den invigdes vid Kvickbadet 2017. Sedan dess har kommunen legat i tvist med leverantören angående den slutgiltiga betalningen.

Den 10-12 september ska representanter för leverantören finnas på plats för att försöka reparera fontänen. Enligt uppgifter till kommunen ska det enligt leverantören handla om en kopplingsbox som inte är tät, som sitter i skarven mellan elkabeln som går längs havsbotten och ”fontänchassi”.

– Vi måste enligt lag låta företaget som vi är i tvist med försöka få ordning på den. Så den kommer sannolikt att åka ut i vattnet så att de kan provköra den, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander (M).

Runt en halv miljon kronor kostade fontänen. Drygt 100 000 kronor av dessa har kommunen valt att inte betala till leverantörer. Denne tog i sin tur ärendet till kronofogden som utmätt 116 000 kronor från kommunens skattekonto efter att flera missar gjorts både från kommunens och Helsingborgs tingsrätts sida.

– Någon bokstav blev fel när vi skickade ett mail till kronofogden så vi svarade i tid men det kom inte fram, säger Niklas Åkerblom Fogelmark, kanslichef, som har hand om ärendet.

När kommunen sedan ansökte om inhibition, det vill säga att utmätningen skulle skjutas upp, glömde Helsingborgs tingsrätt att meddela detta till kronofogden. Vilket i sin tur lett till att Höganäs kommun i början av sommaren JO-anmälde tingsrätten.

– Vi riktar inget agg mot tingsrätten. Det handlar om att tingsrätten kanske måste skärpa sina rutiner, vi får se vad JO kommer fram till. Det här har blivit en juridisk snurra som är helt tokig som löper vid sidan för sig. Vi vill bara ha en fungerande fontän, säger kanslichefen och tillägger;

– Får de (leverantören reds. anm.) fontänen att fungera har de rätt till de pengarna, förutom att det kanske blir någon avräkning eftersom den inte fungerade vid leverans.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander vill bara lägga fontänföljetongen bakom sig.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander vill bara lägga fontänföljetongen bakom sig. Arkivfoto Joel Winqvist

Peter Schölander är inte lika sugen på att betala de sista pengarna oavsett om fontänen börjar fungera eller ej.

– Jag kan inte de juridiska turerna men min ryggmärgsreaktion är att vi inte kan betala fullt pris för en grej som inte funkat i snart tre år. Det här började innan jag tillträdde och har blivit en följetong. Vi är starkt kritiska till bolaget som levererat den.

Hur trött är du på havsfontänen?

– Jag är ganska trött på den. Vi vill alla lägga det här bakom oss.

Publicerad 11 September 2019 11:35