Jonas Dahlkvist sätter färg på Lerberget.

Jonas Dahlkvist sätter färg på Lerberget. Foto: Lotta Venhagen

Tunnlar målas med regnbågsfärger och kommunsiluett

Skolbarn har tyckt till när väggarna ska utsmyckas

LERBERGET.

Omröstningen är avgjord. Nu får två av Lerbergets tunnlar färgstarka målningar som barnen på Lerbergsskolan har tyckt till om.

Av
Felix Alnemark

– Vi hade samma process tidigare när vi skulle göra om torget. Då fick vi tanken att prata med barnen om vad de tycker och det fick goda resultat. Så att göra om det med tunnlarna kändes som en självklarhet, säger Viktoria Enoksson, landskapsarkitekt på Höganäs kommun.

Tunneln närmast skolan målas i regnbågsfärger. Den kommer snart utsmyckas med moln.

Tunneln närmast skolan målas i regnbågsfärger. Den kommer snart utsmyckas med moln. Foto: Lotta Venhagen

Det är tunnlarna vid Lerbergsskolan och Lerbergsskogen som nu får sig en make over. Tunneln närmast skolan målas i regnbågens alla färger medan den andra får en kommunsiluett. Det är resultatet efter en omröstning på skolan.

– Det här är ett roligt uppdrag och en annorlunda miljö mot vad man brukar jobba i. Folk som går förbi är positiva och tycker att det blir fint, säger Jonas Dahlkvist, målare när Lokaltidningen kommer förbi.

Förhoppningen är delvis att skapa en identitet men också att göra platserna tryggare.

Viktoria Enoksson är landskapsarkitekt på Höganäs kommun.

Viktoria Enoksson är landskapsarkitekt på Höganäs kommun. Arkivfoto: Lotta Venhagen

– Där har vi också lyssnat av vad barnen tycker och i somras röjde vi buskage vid främst tunneln vid skolan så att det blir bättre sikt. Vi ska även sätta upp en lysande stolpe där skenet kommer lysa i hela stolpen. Vi kommer att sätta den i den delen som är vid buskaget mot skolan, säger Viktoria Enoksson.

Båda tunnlarna ska också få bättre belysning i form av spot lights.

Det har varit mycket debatt om offentlig konst i nordvästra Skåne senaste tiden. Har det märkts av här också?

– Nej, inte vad vi har fått höra i alla fall. Vi har bara fått höra att det är positivt att vi pratar med barnen och de får vara med och bestämma.

Det är Boverket som tillsammans med kommunen gått in och finansierat arbetet med tunnlarna till en kostnad av 300 000 kronor.

Publicerad 11 September 2019 06:00