I budgeten föreslås bland annat åtta extra miljoner till både utbildningsnämnden och socialnämnden.

I budgeten föreslås bland annat åtta extra miljoner till både utbildningsnämnden och socialnämnden. Foto: Adobestock

Investeringar på gång i nästa års budget

"Vi höjer bara skatten som sista utväg"

HÖGANÄS.

Inga skattehöjningar är nödvändiga det kommande året i Höganäs, enligt det moderatledda styret som vill ge mer pengar till utbildnings- och socialnämnden. Samtidigt föreslår Socialdemokraterna ytterligare satsningar på skola och klimat, något som finansieras med höjda skatter.

Av
Jonatan Westerlind

Under tisdagens möte i kommunstyrelsen diskuterades budgeten för det kommande året. Efter långa diskussioner beslutades att Moderaternas, Centerpartiets och Kristdemokraternas gemensamma budget skulle skickas vidare till kommunfullmäktige.

I budgeten föreslås bland annat åtta extra miljoner till både utbildningsnämnden och socialnämnden. För att finansiera detta väljer man att minska överskottet i finanserna.

– Vi höjer bara skatten som sista utväg. Vi vill se till att vi får ut så mycket som möjligt av varje krona. Det är människors pengar vi jobbar med och det ska man ha respekt för, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander (M).

Vi vill egentligen inte höja skatterna men ser man att pengarna inte räcker till så måste man antingen skära ner och ta bort eller öka intäkterna

Minskningen av överskottet kommer trots att Höganäs kommun de kommande tio åren behöver göra investeringar på runt en och en halv miljard, enligt Schölander.

– Vi ser att verksamheterna behöver pengarna och därför måste vi sänka överskottet. Vi har alltid klarat av liknande situationer tidigare, man får vara kreativ, säger han.

Socialdemokraterna föreslår å sin sida 9,9 miljoner till utbildningsnämnden och ytterligare tio miljoner till socialnämnden. Pengar som bland annat ska göra att man kan ta bort de delade turerna i vården och driva kommunens miljöprogram. Detta ska finansieras med en skattehöjning på 28 öre.

– Vi vill egentligen inte höja skatterna men ser man att pengarna inte räcker till så måste man antingen skära ner och ta bort eller öka intäkterna. Jag tror inte att en så här liten skattehöjningen kommer göra Höganäs mindre attraktivt på något sätt, säger oppositionsrådet Lennart Nilsson (S).

Den 26 september ska kommunfullmäktige rösta om budgeten.

Publicerad 13 September 2019 09:10