Stig Andersson bytte pennan mot pensel för tre år sedan när han pensionerade sig från journalistyrket.

Stig Andersson bytte pennan mot pensel för tre år sedan när han pensionerade sig från journalistyrket. Foto: Lotta Venhagen

Han hittar inspirationen i Farhult

Bytte penna mot pensel vid pensionen

FARHULT.

Stig Andersson hittade en låda med oljefärger och en duk och började "kludda". Det var tre år och över 200 tavlor sedan och numera upptar målandet en stor del av hans liv.

I det gula huset i Farhult skymtar havet genom fönstret på ovanvåningen. Här har Stig inrett en hörna i vardagsrummet till ateljé och på skrivbordet står färgburkar och glasburkar med penslar uppradade på skrivbordet. Sin stora ateljé har han i Göteborg där han bor större delen av året, men sommarhuset vid Skäldervikens kust besöks flitigt året runt.

– Jag och min fru är förälskade i Farhult, vi är säkert här nere tre-fyra månader om året.

Måleriet började Stig, som jobbat som journalist hela sitt liv, med av en slump när han gick i pension för tre år sedan.

– Jag insåg att jag tyckte det var jäkligt roligt och det tog skjuts. I oktober förra året fick jag blodad tand.

I sommarhuset i Farhult hittar Göteborgskonstnären Stig Andersson inspiration i naturen som rapsfälten och havet.

I sommarhuset i Farhult hittar Göteborgskonstnären Stig Andersson inspiration i naturen som rapsfälten och havet. Foto: Lotta Venhagen

Han fick erbjudande om att ställa ut ihop med vännen Frans van der Vliet på hans konstrunda i Göteborg och sedan dess har det blivit ett antal utställningar, både hemmavid och i Skåne, den senaste i gamla rådhuset i Ängelholm.

– Jag målar nästan varje dag och det kan variera från sex till 30 timmar i veckan. Oftast när jag börjar har jag ingen aning om vad det ska bli. När jag sätter mig och målar är jag i den världen. Jag är inbiten snusare men glömmer det när jag målar, säger han med ett snett leende.

Stig Andersson ställde nyligen ut sina tavlor i Ängelholm och i sommar hoppas han ha ännu en utställning i möllan i Farhult.

Stig Andersson ställde nyligen ut sina tavlor i Ängelholm och i sommar hoppas han ha ännu en utställning i möllan i Farhult. Foto: Lotta Venhagen

De starka färgerna går igen som en röd tråd i merparten av Stigs tavlor. Mycket palettkniv används men även mer udda hjälpmedel som wellpapp och bubbelplast.

– Jag tycker det är kul att måla abstrakta landskap. Jag hittar mycket inspiration i naturen som rapsfälten och havet, men det jag målar är fantasi – jag ritar inte av saker, säger göteborgaren som känner att han hittat rätt.

– Nu är det måleriet som gäller. Det enda jag sörjer är att jag inte började tidigare.

Publicerad 15 September 2019 00:00