Ett får dog av sina skador i beteshagen ute på spetsen på Västra Kullaberg i söndags, ett återkommande problem menar djurhållare Otto Ramsey som dagligen får säga åt hundägare att koppla sina hundar.

Ett får dog av sina skador i beteshagen ute på spetsen på Västra Kullaberg i söndags, ett återkommande problem menar djurhållare Otto Ramsey som dagligen får säga åt hundägare att koppla sina hundar. Foto: Privat

Lösgående hundar dödar får på Kullaberg

Djurhållaren: "Det här händer ett par gånger varje år"

HÖGANÄS.

Besökare som släpper sina hundar lösa i beteshagarna är ett problem för djurhållarna på Kullaberg. Nyligen dödades ett får ute på spetsen av Västra Kullaberg.

Av
Lotta Venhagen

Hundar ska hållas kopplade på Kullaberg. Trots detta har flertalet får rivits eller dödats på Kullaberg under de senaste åren och djurhållare Otto Ramsey är frustrerad.

– Det här händer ett par gånger varje år men det är ett dagligt problem att jag måste säga till folk som inte kopplar sina hundar. Hundarna gör det här av ren instinkt. Man får inte ha sin hund lös om det inte är på sin egen mark.

Incidenter kan hända menar Otto Ramsey, men han ser hellre att hundägarna hör av sig till honom om olyckan skulle vara framme.

– Jag har mitt telefonnummer på alla grindar och då är det bättre att man ringer mig och berättar om ens hund har slitit sig. Det finns massor av duktiga hundägare, det är jätteroligt att de går där och jag har nytta av att de kollar vad som händer med mina djur. Problemet är att de som låter sin hund gå lös och det händer något oftast bara skiter i det – de sticker väl så fort de kan.

Händelsen är polisanmäld av både djurhållaren och av förvaltningen som ett brott mot föreskrifterna.

– Jag försöker polisanmäla så mycket jag kan men det finns ju sällan någon gärningsman så vad ska man göra åt det? Men något måste man göra och jag är väldigt glad att förvaltningen tog tag i det och försöker komma ut med informationen.

Är ni säkra på att det är en hund?

– Hade vi haft en varg, eller lodjur, på Kullaberg, eller överlag i nordvästra Skåne hade den dels tagit ihjäl fler dels hade den varit inrapporterad för länge sen.

Lokaltidningen har sökt Daniel Åberg, föreståndare på Kullaberg, för en kommentar.

Publicerad 29 September 2019 00:00