Kullabygdens Musteri har det senaste året satsat på både after work och fik för att locka fler att besöka den lilla fabriken i Mjöhult. Hedda Fager är ansvarig för restaurangen, butiken och galleriet och har fått en stadig krets av stamgäster.

Kullabygdens Musteri har det senaste året satsat på både after work och fik för att locka fler att besöka den lilla fabriken i Mjöhult. Hedda Fager är ansvarig för restaurangen, butiken och galleriet och har fått en stadig krets av stamgäster. Foto: Lotta Venhagen

Musteriet i Mjöhult har blivit en mötesplats

Afterwork, fik och äppelmustens egna dag lockar folk till fabriken

MJÖHULT.

Afterwork, dagens lunch, galleri och fik. Det senaste året har äppelmusteriet i Mjöhult skapat en mötesplats på den lilla orten som lockar både stamkunder och turister. Nu bjuder man in till att fira äppelmustens egna dag samtidigt som musteriet fortsätter sitt 90-års jubileum.

Av
Lotta Venhagen

Allt fler maträtter och drycker får sina egna dagar att fira i kalendern och äppelmusten är inget undantag. På Kullamust i Mjöhult är förberedelserna för att uppmärksamma dagen i full gång.

– Det är sjätte året vi gör det här och det är välorganiserat men samtidigt alltid lite kaos. När dagen är över brukar vi alla vara helt slut, säger Hedda Fager som är ansvarig för butiken, restaurangen och galleriet.

På Fikeriets meny står naturligtvis äppelkaka, men i övrigt varierar utbudet.

På Fikeriets meny står naturligtvis äppelkaka, men i övrigt varierar utbudet. "Vi har fritt att baka vad vi vill här och jag bollar både ideer och recept med kunderna" säger Hedda Fager. Foto:Lotta Venhagen

Lokala mat- och dryckesproducenter som Holy Smoke, Kullabygdens Vanilj & Choklad, Brödkultur 2.0, Brewski, Per i Viken, Kullados, Höganäs Bryggeri och Kullamust kommer att finnas på plats och det blir underhållning och livemusik. Författarna Linus Lövgren och Åke Högman finns på plats för att signera sina böcker och med hjälp av pomologen Robert Daun kan man få sina äpplen sortbestämda och så håller äppelinlämningen öppet hela dagen.

Evenemanget brukar vara välbesökt men hur många besökare man har exakt kan Hedda Fager inte säga.

– Det går inte att räkna, men det brukar vara en bra bit över tusen människor. Det brukar vara så mycket folk att det är galet, det är lite Ullaredskänsla på det, säger hon med ett skratt.

Äppelmustens egna dag uppmärksammas naturligtvis på musteriet i Mjöhult och det är bråda dagar inför årets evenemang konstaterar Hedda fager.

Äppelmustens egna dag uppmärksammas naturligtvis på musteriet i Mjöhult och det är bråda dagar inför årets evenemang konstaterar Hedda fager. Foto: Lotta Venhagen

Påsken 2018 var hon med och startade upp Fikeriet där det serveras både dagens lunch och fika. Sedan förra hösten arrangeras även after work en gång i månaden och musteriet har blivit en samlingspunkt i byn.

– Här brukar vara 30-50 personer på aw:n, mycket Mjöhultsbor men även nya ansikten och mycket barn så det är väldigt mysigt. Vi vill få hit folk för att ta del av kulturen här och det vi skapar. Och förmedla den familjära känslan vi har, det gamla och gedigna – att det här är på riktigt.

Den familjära känslan finns även hos stamgästerna menar Hedda Fager som får ta emot både tips på recept och önskemål om vad som ska finnas på menyn.

– Jag bollar mycket ideer med kunderna som är väldigt engagerade och funderar jag på att plocka bort något från menyn brukar jag kolla med stamgästerna så att de känner att de är med i diskussionen.

Missa inte

Vad: Äppelmustens Dag

När: 12 oktober klockan 10-16.

Var: Kullabygdens Musteri, Mjöhultsvägen 354, Mjöhult.

Publicerad 01 October 2019 11:25