Kvigan Bambina (till höger) blev skrämd när en ko i flocken kom springande med en badring som fastnat om halsen. Nu har hon efter knappt två månader på vift kommit hem igen.

Kvigan Bambina (till höger) blev skrämd när en ko i flocken kom springande med en badring som fastnat om halsen. Nu har hon efter knappt två månader på vift kommit hem igen. Foto: Privat

VIDEO: Bambina skrämdes av badring – nu är rymlingen hemma igen

"Vi trodde hon gått ner sig i ån och drunknat"

JONSTORP.

Kvigan Bambina blev skrämd av en badring i början av augusti sedan dess har hon varit på rymmen från sitt bete på Revet i Jonstorp. Men i söndags kunde rymlingen äntligen lockas med hem till stallet igen.

Av
Lotta Venhagen

Foto: Privat

Det var i början på augusti som en kviga, som lyckats få en badring runt halsen, skrämde upp resten av flocken som betade på Revet i Jonstorp. Flocken flydde genom staket och hagar och när de skärrade djuren äntligen kunde samlas ihop konstaterades att två kvigor var försvunna. En hittades dagen efter cirka 15 kilometer bort. Men kvigan Bambina var fortsatt försvunnen.

– Hon var verkligen puts väck och vi hade ingen aning om vart vi skulle leta för ingen hörde av sig om någon ko som sprang lös, berättar ägaren Kitty Gudmundsson som polisanmälde försvinnandet.

– Visst var vi oroliga. Vi trodde hon gått ner sig i ån och drunknat.

Knappt två veckor gick utan ett tecken på vart Bambina blivit av, tills det kom ett telefonsamtal.

– Det var en tjej som ringde och sa att jag tror att jag sett er ko.

Med hjälp av en drönare letade de efter den försvunna kvigan som lyckats irra in i ett hjorthägn längs med väg 112.

– Jag tror hon låg i vass som var två meter hög och hon syntes bara som en liten liten prick. Senare på eftermiddagen gick jag ut med han som har hand om hjorthägnet och vi hittade vart hon legat – men hon var puts väck.

Under tre veckor syntes Bambina ett fåtal gånger i hjorthägnet. Ännu ett telefonsamtal kom när någon sett den lilla svarta kvigan innanför staketet på hägnet vid 112:an och Kitty åkte dit för att försöka få kontakt med henne.

– Jag gick in i täppan och pratade med henne och hon lyssnade. Jag tippade ut lite kraftfoder och tror att jag satt och väntade i 45 minuter innan hon smög ner från en kulle och åt upp det. När jag kom dit nästa kväll och kallade kom hon fram.

Det skulle ta två veckor av dagligt matande innan Kitty i söndags kunde få kvigan att följa efter henne för att transporteras hem till stallet där hon nu vilar upp sig efter "badringsfadäsen" som ägaren kallar den.

– Nu är hon som vanligt och fysiskt mår hon bra. Hon hade ett helt gäng med fästingar men värre än så var det inte, säger Kitty som dock vill be folk vara uppmärksamma på vad de lämnar efter sig i naturen.

– Jag hade gärna sett att folk håller i sina grejer. Det är människors saker som gör att djuren far illa.

Publicerad 01 October 2019 16:17