Olga Sohlman Sommelius, Fredrik Möller och Neo Korths är alla aktiva medlemmar i det nystartade ungdomsförbundet SSU.

Olga Sohlman Sommelius, Fredrik Möller och Neo Korths är alla aktiva medlemmar i det nystartade ungdomsförbundet SSU. Foto: Lotta Venhagen

Nytt ungdomsförbund vill väcka kämpaglöd

Nystartade SSU vill driva partiet åt rätt håll

HÖGANÄS.

Ett nytt ungdomsförbund har vuxit fram i Höganäs. Nu vill det nystartade SSU väcka kämpaglöden i Höganäs ungdomar och visa att de kan påverka.

Av
Lotta Venhagen

Med frågor som klimatet, jämlikhet och psykisk ohälsa vill det nystartade ungdomsförbundet få Höganäsborna att komma ifrån att rösta av gammal vana menar ordförande Neo Korths;

– Många röstar blått för att de gjort det de senaste 20 åren. Vårt mål är att väcka kämpaglöden och få unga att inse att de kan påverka kommunen när de till exempel drar ner på Eric Ruuth eller Kullagymnasiet. Vi vill visa folk att Socialdemokraterna inte är något förlegat parti som gått ur tiden, säger han.

Fler unga röster behövs inom politiken menar Fredrik Möller som var med och drog igång förbundet innan sommaren.

– Det blir lätt att de äldre säger vad det är för fel på skolan men det är lättare för oss att se skolans brister, säger han och får medhåll av Olga Sohlman Sommelius;

– Man frågar inte alltid ungdomar vad de tycker om skolan. Vi har egna tankar och lösningar.

Olga Sohlman Sommelius, Fredrik Möller och Neo Korths vill få unga att inse att det kan vara med att påverka i politiken.

Olga Sohlman Sommelius, Fredrik Möller och Neo Korths vill få unga att inse att det kan vara med att påverka i politiken. Foto: Lotta Venhagen

Genom åren har flera ungdomsförbund från olika partier startat upp i Höganäs men försvunnit igen. Just nu är SSU det enda aktiva ungdomsförbundet i kommunen. Flera partier har istället aktiva medlemmar i Helsingborgs olika ungdomsförbund, men Neo Korths tror att deras initiativ kan överleva även i Höganäs.

– Vi tror att många ungdomar brinner för politiken och det finns en stor bas att ta av. Det är många som kommit fram och sagt att vad bra att ni gör något.

Han passar samtidigt på att rikta en känga till det egna partiet på riksnivå.

– På kommunal nivå har vi haft ett bra samarbete med S men på riksnivå tycker vi att S har svikit arbetarklassen. Vi i SSU vill distansera oss från det. Vårt jobb är att driva partiet åt rätt håll och vi kompromissar inte.

Nu ska ungdomsförbundet hålla ett öppet möte för de som är nyfikna och vill veta mer eller engagera sig.

– Just nu är vi i en rekryteringsfas. Vi håller medlemsmöten i princip varje vecka och ser till att alla kommer närmare varandra. Det här ska vara en platt organisation där alla medlemmar ska vara involverade i det vi ska göra, säger Fredrik Möller.

Missa inte

Öppet möte hos SSU Höganäs den 20 oktober klockan 14 i Socialdemokraternas lokaler på Köpmansgatan 14.

Publicerad 02 October 2019 08:57