Polisens Kalla fall-grupp ber om hjälp och tips från allmänheten när det gäller mordet på 18-åriga Julia Olteanu från Höganäs.

Polisens Kalla fall-grupp ber om hjälp och tips från allmänheten när det gäller mordet på 18-åriga Julia Olteanu från Höganäs. Foto: Polismyndigheten och Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Polisen ber om hjälp att hitta Julias mördare

Kalla fall-grupp uppmärksammar Höganäsmordet

HÖGANÄS.

Mordet på 18-åriga Julia Olteanu har gäckat polisen i 21 år. Nu ber myndighetens kalla fall-grupp allmänheten om hjälp för att kunna lösa det uppmärksammade mordet.

Av
Lotta Venhagen

Sedan i december förra året har polisen publicerat uppgifter om ett antal "kalla fall" för att få allmänhetens hjälp att hitta nya ledtrådar och uppgifter. Ett hundratal ärende har lagts ut och i flera fall har det gett resultat.

– Det har lett till konkreta åtgärder, fört ett antal förundersökningar vidare och framför allt satt fart på ett antal ärenden som krasst uttryckt inte hade löst sig själva, säger Bo Lundqvist, chef för kalla fall-gruppen i polisregion Syd.

För att ett fall ska räknas som kallt krävs att alla utredningsåtgärder som rimligen kan göras har gjorts. Ett av dessa är mordet på 18-åriga Julia Olteanu som sent på kvällen den 2 december 1998 hittades svårt skadad i en trädgård på Bokvägen i Höganäs. Hon hade utsatts för kraftigt yttre våld och fördes med ambulans till Lunds Universitetssjukhus där hon senare avled.

Kriminalkommissarie Bo Lundqvist, chef för polisens kalla fall-grupp i region Syd.

Kriminalkommissarie Bo Lundqvist, chef för polisens kalla fall-grupp i region Syd. Foto: Ritzau Scanpix / Johan Nilsson

Nu efterlyser polisen via sin Facebooksida personer som kan ha tips eller information om vad som har hänt i samband med mordet. Enligt Bo Lundqvist har fallet med Julia speciella omständigheter då det fanns två åtalade som senare frikändes.

– Rätten har konstaterat att de två åtalade personerna har varit på plats och det är någon av dem som gjort det, men det går inte att åtskilja vem och det är ett juridiskt dilemma och svårt att komma vidare.

Han ser dock en poäng med att fallet tas upp igen.

– Det finns alltid möjligheter. Det är inte förbjudet för en gärningsperson att komma till polisen och erkänna vad den gjort. Kanske har det funnits en person som bevittnat händelsen och inte vågat träda fram som skulle kunna klargöra vem av personerna som gjorde vad. I alla dessa ärenden finns det dessutom anledning att gå över det forensiska material, som inhämtats när det begav sig, med dagens teknik. Det är påtagligt hur mycket bättre vi kan identifiera och säkerställa forensiskt material i dag än för tio år sedan.

Publicerad 04 October 2019 00:00