Evelina Niprikaité tar över Örestrands restaurang efter att den stått tom i över ett år. Här ska hon satsa på mat och musik från hemlandet Litauen.

Evelina Niprikaité tar över Örestrands restaurang efter att den stått tom i över ett år. Här ska hon satsa på mat och musik från hemlandet Litauen. Foto: Privat

Hon ska ge Örestrands restaurang nytt liv

Satsar på litauisk mat och musik

STRANDBADEN.

Om allt går enligt planerna kan Örestrands restaurang öppna igen i början av november. Nya hyresgästen Evelina Niprikaité vill satsa på litauisk mat och musik.

Av
Lotta Venhagen

2018 köpte kommunen Örestrand för 21,5 miljoner. I somras kom campingen igång sedan Madelene Bernaxel och Peo Nilsson tog över hotell- och campingdelen. Nu ska även restaurangen med tillhörande konferensrum få nytt liv.

Evelina Niprikaité har erfarenhet av restaurangvärlden sedan tidigare – både från sitt hemland Litauen och i Tyskland där hon tidigare bott och nu senast från Gunnestorps gård utanför Mjöhult och när hennes satsning på en food truck gick i stöpet fick hon tips om Örestrand och nappade.

– Har du ditt eget kan du göra som du vill från början till slut. Jag ser stora möjligheter med det, det är så mycket man kan göra här med aktiviteter och konserter och det ligger bra mellan Höganäs och Mölle – här rör sig mycket folk.

I den nya restaurangen vill hon lyfta fram en litauiska maten och ger exempel på en kall rödbetssoppa och rätten cepelinai som hon liknar vid de svenska kroppkakorna.

– Den litauiska maten inte så olik den svenska – det är mycket kyckling, kött och potatis. Det bor och jobbar många litauer i Höganäs och Skåne och många saknar sitt hemland så det ska kännas som hemma här.

Förutom maten är tanken även att satsa på ett antal större konserter med artister från Litauen samt mindre musikkvällar där det även kan bli lokala grupper och artister.

– Planen är att ha öppet måndag till fredag för lunch, sedan även kvällar torsdagar till söndagar. Sedan får vi se framåt sommaren. Finns det ett stort intresse kan vi ha öppet på kvällen även måndag till onsdag.

Carl Hellberg, ordförande i Strandbadens byaförening ser positivt på att restaurangen åter kommer i bruk, men menar att den inte borde stått tom så länge.

– Det har tagit för lång tid, vi hade gärna sett att det dragit igång direkt när kommunen köpte det, men vi gillar och är positiva till alla aktiviteter som sker på Örestrand. Det sämsta är att det står tomt. Vi hade även gärna sett att en större del av hotellet borde användas året runt.

Publicerad 07 October 2019 10:57