Helen Alexandersson har installerats sig på polisstationen i Höganäs där hon tar över tjänsten som kommunpolis.

Helen Alexandersson har installerats sig på polisstationen i Höganäs där hon tar över tjänsten som kommunpolis. Foto: Lotta Venhagen

Nya kommunpolisen på plats på stationen

Vill se ännu mer samarbete och brottsförebyggande arbete

HÖGANÄS.

Kommunpolisens stol som under sommaren har gapat tom är numera fylld igen. Sedan den 1 oktober är Helen Alexandersson på plats på stationen i Höganäs för att axla rollen.

Av
Lotta Venhagen

Det har varit en intensiv första vecka konstaterar Helen Alexandersson när vi möts på polisstationen i Höganäs. Tjänsten har varit vakant sedan Ola Tufvesson valde att lämna tidigare i våras och nu är det dags att komma ikapp.

– Det som har kunnat vänta tills jag började när det gäller remisser och yttrande har fått göra det, så det har varit intensivt, men det är ett sätt att lära känna kommunen.

Höganäs kommun må vara ny för henne men i polisyrket har Helen Alexandersson flera års erfarenhet som yttre befäl och gruppchef i polisområde nordvästra Skåne samt som vikarierande kommunpolis i Ängelholm..

– Jag har koll på den här tjänsten och vet vad som krävs. Jag tycker att den är jätteintressant, säger hon och syftar på det samarbete kommunpolisen har med externa aktörer som kommun, skola, räddningstjänst, frivilligorganisationer och grannsamverkan. Hon menar att det är viktigt att det är flera aktörer som tar ansvar för att göra kommunen tryggare och bättre.

– Uppfattningen är att det inte finns tillräckligt med poliser och det behöver vara fler givetvis, men samarbete ger mycket mer effekt när det gäller brottsförebyggande åtgärder. Att inte bara vi utan till exempel Securitas, räddningstjänsten och hundägaren håller ett extra öga öppet när de är ute.

Vilka utmaningar ser du i Höganäs som kommun?

– Kolla man statistiken är det inte jättegrov kriminalitet det handlar om, men vardagsbrotten kan vara nog så viktiga om de blir tillräckligt många. Sedan kan det vi ser i statistiken vara något helt annat än de som Höganäsborna upplever som otryggt och den känslan är också viktig. Vi måste kunna jobba över hela det spektrat.

Ett exempel på vardagsbrott är den senaste tiden omfattande skadegörelse i nordvästra Skåne då bland annat en stor mängd bilrutor och busskurer förstörts, något som drabbat även flera orter i Höganäs.

– Vi håller på att kartlägga det och jobbar utifrån teknisk undersökning för att se om det finns något samband. Det har uppenbarligen gått trend i det, säger Helen Alexandersson som dock inte vill bekräfta att det som använts är luftgevär.

– I vissa fall finns det dokumenterat att det använts någon typ av vapen.

Vi återkommer till vikten av förebyggande arbete och samverkan. För tillfället finns det aktiva nattvandrare både i Höganäs, Lerberget och Jonstorp och kommunen har samtidigt påbörjat Purple Flag-processen som ska skapa en tryggare stadskärna.

– Jag blev väldigt glad när jag hörde att det var igång. Samma sak när det gäller grannsamverkan eller nattvandrare. Att man tar eget ansvar ser jag inget negativt alls med. Nu gäller det att alla bra system som finns ska boostas ännu mer.

Publicerad 08 October 2019 10:19