Peter Schölander (M) behövde inte gräva många tag innan han fick hjälp av barn från Lärlyckans förskola och Tornlyckeskolan då det första officiella spadtaget på det nya området Tornlyckan togs.

Peter Schölander (M) behövde inte gräva många tag innan han fick hjälp av barn från Lärlyckans förskola och Tornlyckeskolan då det första officiella spadtaget på det nya området Tornlyckan togs. Foto: Lotta Venhagen

Många hjälpande händer vid första spadtaget på Tornlyckan

Schölander "Den snyggaste spaden jag grävt med"

HÖGANÄS.

Peter Schölander fick ovanligt mycket hjälp när det var dags att ta det första spadtaget på det nya området Tornlyckan. Med en spade dekorerad i glittrande regnbågsfärger och ett 30-tal barns hjälp kunde områdets första träd planteras i Drömparken.

Av
Lotta Venhagen

Under en jämngrå himmel och med regnet hängande i luften stegade ett ovanligt stort följe över åkermarken som nu ska bli det nya området Tornlyckan. Iklädd gröna gummistövlar och med ett fast grepp om spaden, som fått ett mer glamouröst utseende med hjälp av barn från Lärlyckans förskola kunde kommunstyrelsens ordförande ta det första officiella spadtaget.

– Jag har grävt med många spadar, men den här var den snyggaste, konstaterade kommunalrådet efter han fått ta emot den glittrande kreationen.

– Fast nu blev den smutsig direkt, fick han snabbt till svar från ett av förskolebarnen efter att den första jordklumpen slängts bort.

Peter Schölander, kommunstyrelsens ordförande, tog täten ut på åkermarken där det nya området Tornlyckan ska växa fram i sydöstra Höganäs.

Peter Schölander, kommunstyrelsens ordförande, tog täten ut på åkermarken där det nya området Tornlyckan ska växa fram i sydöstra Höganäs. Foto: Lotta Venhagen

Efter några spadtag var det dags för barn från förskolan samt Tornlyckeskolan att ta över grävandet för att få det första trädet i marken i Drömparken.

Barn på Lärlyckans förskola hade dagen till ära dekorerat inte bara den stora spaden utan även ett gäng små spadar för att kunna hjälpa till med grävandet.

Barn på Lärlyckans förskola hade dagen till ära dekorerat inte bara den stora spaden utan även ett gäng små spadar för att kunna hjälpa till med grävandet. Foto: Lotta Venhagen

På det 22,5 hektar stora området ska 800 bostäder byggas i form av flerfamiljshus. Det blir även skola, förskola, olika verksamheter och park på området. Spadtaget markerade starten för etapp ett även om markarbetet redan varit igång i några veckor. Ledningar och kablar till avlopp, vatten och fiber har börjat dras. Ett arbete som kommer att pågå en bit in på det nya året. Sedan är det dags för alla vägar att komma på plats något som kommer att pågå under hela 2020, först därefter är det dags att börja bygga bostäder.

– Det här området betyder jättemycket och är den största enskilda utbyggnaden av Höganäs. Det öppnar upp för en helt ny stadsdel och många påverkas av detta, säger Schölander.

Barn från Tornlyckeskolan tar en titt på ritningarna över det nya området. De blir de första att börja på den nya Tornlyckeskolan som ska bli en klass 4-9 skola.

Barn från Tornlyckeskolan tar en titt på ritningarna över det nya området. De blir de första att börja på den nya Tornlyckeskolan som ska bli en klass 4-9 skola. Foto: Lotta Venhagen

Även när det gäller vägnätet har elever på Tornlyckeskolan varit involverade, de har nämligen varit med och tagit fram namnen på gatorna som har temat framtid och rymden. På plats för dagen fanns även barn som kommer att bli de första att börja på den nya 4-9 skolan när den står klar.

Publicerad 16 October 2019 11:56