Anita Gunhammar från Höganäs har varit med och samlat in över hundra barnvagnar till flyktingbarn i Grekland.

Anita Gunhammar från Höganäs har varit med och samlat in över hundra barnvagnar till flyktingbarn i Grekland. Foto: Lotta Venhagen

"Jag står inte ut med att barnen ska sova på marken på vintern"

Höganäsvolontären har samlat in rekordmånga barnvagnar

HÖGANÄS.

Anita Gunhammar från Höganäs bor delar av året i Grekland och har sett på nära håll hur både flyktingar och greker drabbats av de senaste årens flyktingströmmar. Efter att hon engagerat sig i volontärorganisationen Team Sweden Volonteers, TSV, har hon tillsammans med andra volontärer på tre veckor lyckats samla ihop 107 barnvagnar som ska skickas till flyktinglägret på ön Lesbos.

Av
Lotta Venhagen

Anita Gunhammar har engagerat sig ett par olika svenska organisationer för flyktingar i Grekland. TSV:s arbete med att samla in barnvagnar kom hon i kontakt med via sociala medier.

– Barn och Grekland, den kombinationen får mig att engagera mig. Jag står inte ut med tanken på att barnen ska sova på marken på vintern. Jag bor i Grekland delar av året och ser hur tufft det här är även för grekerna. Att hjälpa flyktingarna är ett sätt att hjälpa grekerna.

Hon började genom sociala medier att kontakta folk och be dem skänka barnvagnar. På tre veckor fick hon in 107 stycken som samlades in och kördes till Malmö där de ska vidare mot ön Lesbos den 25 oktober.

– Jag kunde verkligen inte föreställa mig att det skulle bli så stort, i början satt jag mest via Messenger och Facebook och fick ordning på allting. Det gick från tre vagnar och två kartonger barnkläder till att jag var ansvarig för hela västra delen av Skåne. Det har växt för varje dag som gått och dykt upp andra volontärer som hjälpt till. Jag har fått så mycket hjälp och mött så många generösa människor.

Vad tror du det stora gensvaret i Skåne beror på?

– Jag tror att det är många föräldrar som inte heller står ut med att andra barn har det så här. På Lesbos bor flyktingfamiljerna på en gammal militärbas som har plats för runt 3 000 stycken, men där bor runt 14 000-15 000 flyktingar. På de andra öarna är det nästan lika illa.

Insamlingen av barnvagnar är över för den här gången, men Anita Gunhammars arbete slutar inte här.

– Det kommer att bli lite lugnare, men sändningar sker regelbundet och Teresa Fröling på Team Sweden Volunteers, har redan påbörjat planeringen inför nästa insamling. De har ett lager i Skokloster där vagnarna får vänta till nästa gång. Så om någon har en vagn att skänka spara den till oss och kontakta mig via Facebook, uppmanar hon.

Publicerad 19 October 2019 00:00