Ryds marknad har arrangerats i över 100 år i Höganäs, men arrangören märker att antalet knallar som deltar har minskat de senaste åren och på sikt riskerar den populära marknaden att försvinna.

Ryds marknad har arrangerats i över 100 år i Höganäs, men arrangören märker att antalet knallar som deltar har minskat de senaste åren och på sikt riskerar den populära marknaden att försvinna. Foto: Adobe Stock

Populära marknaden kan försvinna – allt färre knallar deltar

Arrangören: "Det blir svårare och svårare"

HÖGANÄS.

Ryds marknad har på hösten lockat folk till Höganäs i över 100 år. Men enligt arrangören har intresset från utställare minskat och risken är att traditionen på sikt dör ut.

Av
Lotta Venhagen

Den 26 oktober är det dags för Höganäs övre att återigen fyllas av knallar och tivoli. Ryds marknad har en lång tradition i Höganäs och lockar många besökare. Bo Johansson har varit med och hjälpt till vid marknaden sedan 1973. Sedan sex år tillbaka är det han som håller i arrangemanget tillsammans med Jörgen Johnsson.

– Det är en riktigt hemvändardag. Gamla höganäsare kommer hem den dagen för att träffa vänner.

Bo Johansson (till vänster) har huvudansvaret för Ryds marknad tillsammans med Jörgen Johnsson sedan sex år tillbaka.

Bo Johansson (till vänster) har huvudansvaret för Ryds marknad tillsammans med Jörgen Johnsson sedan sex år tillbaka. Arkivfoto: Joel Winqvist

Han märker dock av att intresset bland utställare minskar. Från att ha haft över 300 stycken kommer årets marknad ha cirka 150 knallar.

– Det blir mindre och mindre för vart år, jag vet inte riktigt vad det beror på om det är internethandeln eller vad det är. Tidigare var det på flera centrala gator på övre nu har vi koncentrerat det till Storgatan och Prins Carlsgatan så området blir mindre för vart år.

Någon nedgång när det gäller antal besökare har han inte märkt av, även om vädret så klart spelar in.

– Vi har haft otur två år i rad med höststorm och regn, men är det solsken och fint så kommer man knappt fram på Storgatan.

Försätter antalet knallar att minska är det risk att marknaden försvinner helt enligt arrangören.

– Jag hoppas att marknaden har ett antal år kvar, men det bli svårare och svårare. Vi som håller i det börjar bli äldre och det hade behövts lite nya krafter.

Anna Robarth på Lekextra tycker att vår- och höstmarknaden på Höganäs Övre är otroligt viktig för området och att den behöver finnas kvar!

Anna Robarth på Lekextra tycker att vår- och höstmarknaden på Höganäs Övre är otroligt viktig för området och att den behöver finnas kvar! Foto: Privat

Anna Robarth, som äger butiken Lekextra på Höganäs Övre, menar att Ryds marknad är väldigt viktig för området och behöver finnas kvar.

– Den är en folkfest som man inte vill missa på något sätt. Barn, vuxna och äldre ser fram emot den. Vår- och höstmarknaden är två av årets stora höjdpunkter och de betyder jättemycket för området. Vi älskar när det händer något på den här sidan av stan. Övre får annars inte den uppmärksamhet som det förtjänar. Kommunen koncentrerar sig mer på Nedre, Magasin 36 och Outleten vilket är synd.

Missa inte

Ryds marknad den 26 oktober klockan 8-18.

Publicerad 19 October 2019 00:00