Stellan Skeppargård, stationsansvarig på Sjöräddningssällskapets räddningsstation i Höganäs konstaterar att det är hög tid att stationen skaffar en ny RIB-båt.

Stellan Skeppargård, stationsansvarig på Sjöräddningssällskapets räddningsstation i Höganäs konstaterar att det är hög tid att stationen skaffar en ny RIB-båt. Foto: Lotta Venhagen

Sjöräddningssällskapet behöver en ny båt – insamling pågår

Stationsansvarig "Den har spelat ut sin roll efter 30 år"

HÖGANÄS.

Sjöräddningssällskapet RS Höganäs behöver en ny båt. En insamling har gett resultat men fortfarande saknas 100 000 kronor.

Av
Lotta Venhagen

Det är den gamla RIB-båten Rescue Mölle som efter 30 år gjort sitt. Det senaste året har därför räddningsstationen i Höganäs fått en låna en liknande båt medan man samlat in pengar till en ny.

– Den här båttypen har löst massor av uppgifter för oss. Det är en bra båt i rätt storlek som gör det lättare att komma in mot Kullaberg. Men den har spelat ut sin roll efter 30 år, säger Stellan Skeppargård, stationsansvarig, och tillägger:

– Utvecklingen har gått framåt. Den vi har haft hade luftfyllda pontoner och vi har haft problem med att den tappat luft. Den nya kommer att ha fasta pontoner istället.

Under ett år har en insamling pågått. En ny båt går på ca 600 000 kronor, till det kommer kostnad för en motor. En sådan har dock föreningen fått donerad till sig.

– Det är en motortillverkare som donerat en dieselutombordare och det har skalat av 200 000 till 300 000 kronor på kostnaden konstaterar stationsansvarige.

För tillfället har SSRS Höganäs en lånebåt. Cirka 100 000 kronor saknas för att kunna köpa en ny båt och en insamling pågår.

För tillfället har SSRS Höganäs en lånebåt. Cirka 100 000 kronor saknas för att kunna köpa en ny båt och en insamling pågår. Foto: Lotta Venhagen

För SSRS Höganäs har insamlingen har gått bra – cirka 500 000 kronor har man fått in, men fortfarande återstår alltså 100 000 kronor för att kunna köpa den nya båten.

– Vi hoppas att någon känner att den kan göra mer. Vår förhoppning är att båten finns här till nästa säsong framåt våren.

Sjöräddningssällskapet är en ideell förening som bygger på att medlemmar, föreningar, företag och donatorer bidrar. De som finns på stationen bidrar med sin tid. I Höganäs är för närvarande 14 personer aktiva och Stellan Skeppargård hade gärna sett att man blivit fler.

– Vi hade inte haft något emot om fler kvinnor engagerade sig i föreningen. En förening mår bra av att ha en mix.

Publicerad 20 October 2019 00:00