Elever i Höganäs ska få träffa företag och lära sig mer om hur olika branscher inom industrin, besöksnäringen samt vård och omsorg fungerar. Bilden är en genrebild.

Elever i Höganäs ska få träffa företag och lära sig mer om hur olika branscher inom industrin, besöksnäringen samt vård och omsorg fungerar. Bilden är en genrebild. Foto: Adobe Stock

Elever får testa på olika yrken – ska öka intresset för praktiska utbildningar

Näringslivsutvecklare: "Många branscher har svårt att hitta arbetskraft"

HÖGANÄS.

Under en vecka ska elever i årskurs nio få besöka företag i sitt närområde och få veta mer om vad de olika yrkena innebär.

Av
Lotta Venhagen

Det är Familjen Helsingborg som ligger bakom satsningen på projektet som fått namnet WorkWalk. I år deltar Höganäs, Helsingborg och Landskrona och syftet är att kommunernas elever i årskurs 9 ska få ett ökat intresse för olika yrkesutbildningar.

– Många elever väljer att söka universitetsförberedande studier som samhälle eller natur och många branscher har svårt att hitta arbetskraft. Det här är ett sätt för ungdomarna att få upp ögonen för yrkesutbildningar och kanske så ett frö inför framtiden, säger Josefine Marklund, näringslivsutvecklare på kommunen.

Höganäs har tidigare haft en liknande satsning, då med fokus på industrin. Den här gången har man utöver industrin även valt branscherna besöksnäring samt vård och omsorg.

– Det här är stora branscher i Höganäs som har svårt att hitta kompetens och vi börjar här, men om någon annan vill vara med säger vi inte nej.

Eleverna i årskurs 9 kommer under vecka 48 få besöka företag i sitt närområde. Tre företagsbesök per skola ska det bli. Företagen kommer att berätta hur de jobbar och vilka egenskaper som krävs i yrket.

– Det kommer att bli lite kortare besök i mindre grupper och där det finns möjlighet att prova på yrket kommer eleverna att få göra det, säger Josefine Marklund.

Några av företagen som deltar är Kullafloristen, Höganäs Verkstad, Mölle Krukmakeri, Vikhaga och Lerbergets Camping.

Publicerad 22 October 2019 00:00