Höganäskeramikern Ann Jansson prisas för sina verk.

Höganäskeramikern Ann Jansson prisas för sina verk. Foto: Privat

Höganäskeramiker får årets keramikstipendium

Pristagaren: "Det känns jätteroligt"

HÖGANÄS.

Årets keramiska stipendium går till den lokala keramikern Ann Jansson och i år är prissumman på 50 000 kronor.

Av
Lotta Venhagen

Ann Jansson föddes i Göteborg men är numera bosatt och verksam i Höganäs. Här var hon från 1969-1979 formgivare för servisgods på Höganäs Keramik och finns representerad på ett antal museum, bland andra Röhsska museet, Nationalmuseum och Höganäs Museum.

Prissumman för årets keramiska stipendium har höjts med 20 000 kronor till totalt 50 000 kr och det var en enig jury som utsåg vinnaren med följande motivering: "Med säker känsla för proportion skapar hon svala, förenklade former som oavsett storlek andas monumentalitet. Hennes verk har en tyngd utan att upplevas som klumpiga eller otympliga, det är snarare en balans mellan form och material som utmärker hennes skulpturer."

Ann Jansson är förvånad, men glad över utmärkelsen;

– Det kom som en överraskning men det känns jätteroligt. De som har fått det tidigare tycker jag är väldigt duktiga så det är roligt att hamna med dem, säger hon.

Stipendiet delas ut under Keramikdagarna den 10 november. Tidigare pristagare är Bente Brosböl Hansen, Signe Persson Melin, Eva Hild, Henny Linn Kjellberg och Kennet Wiliamsson.

Publicerad 26 October 2019 00:00