Eleverna i årskurs 9 på Nyhamnsskolan har valt att plantera frön som så småningom ska bli nya träd som klimatkompensation för att de tvingats flyga ner till Auschwitz istället för att ta tåget.

Eleverna i årskurs 9 på Nyhamnsskolan har valt att plantera frön som så småningom ska bli nya träd som klimatkompensation för att de tvingats flyga ner till Auschwitz istället för att ta tåget. Foto: Lotta Venhagen

Tvingas ta flyget till Auschwitz – nu planterar eleverna träd som kompensation

Inställd tåglinje ledde till ökat engagemang för klimatet

NYHAMNSLÄGE.

Efter att ha samlat in de pengar som krävs är det dags för eleverna i årskurs 9 på Nyhamnsskolan att åka på den så kallade toleransresan till koncentrationslägret Auschwitz. Samtidigt har klasserna bestämt sig för att plantera ut nya träd i kommunen som kompensation för att de tar flyget dit istället för tåg.

Av
Lotta Venhagen

Sedan Höganäs kommun drog in bidraget för de så kallade toleransresorna har det varit upp till varje skola att själva bestämma om de ska åka eller ej. På Nyhamnsskolan har eleverna tillsammans med stöttning av föräldrar samlat in pantflaskor och granar, sålt bakverk och idrottshäften samt delat ut tidningar. Genom deras engagemang och ett bidrag på 70 000 kronor från Olof Palmes minnesfond har närmare 200 000 kronor samlats in och efter höstlovet åker 47 elever, fyra lärare och två lärarkandidater ner till Polen för att bland annat besöka Auschwitz.

Eleverna i årskurs 9 på Nyhamnsskolan har jobbat hårt för att samla ihop de pengar som krävs för att kunna åka på toleransresa, nu har de även valt att så nya träd för att kompensera för den klimatpåverkan deras resa har. Från vänster Ida Holst Gerløv, Hannes Uddling, Jonathan Bjerhage, Ivor Burstedt, Erik Hedström, Olga Sohlman Sommelius, Alva Staffas och Bianca Ekstrand.

Eleverna i årskurs 9 på Nyhamnsskolan har jobbat hårt för att samla ihop de pengar som krävs för att kunna åka på toleransresa, nu har de även valt att så nya träd för att kompensera för den klimatpåverkan deras resa har. Från vänster Ida Holst Gerløv, Hannes Uddling, Jonathan Bjerhage, Ivor Burstedt, Erik Hedström, Olga Sohlman Sommelius, Alva Staffas och Bianca Ekstrand. Foto: Lotta Venhagen

– Vi har förberett oss mycket och sett mycket filmer men när man ser det med egna ögon kommer det nog kännas verkligare. Det kommer nog bli både starkt och lärorikt och antagligen ge ett annat perspektiv på livet, säger Ida Holst Gerløv.

– Den här resan prioriteras högt hos både eleverna och deras föräldrar och sjuorna är redan igång och samlar in pengar, säger Mats Larsson, SO-lärare på skolan, som kommer att åka med på resan.

När årets resa skulle beställas visade sig att den tåglinje skolan brukar åka med inte längre fanns tillgänglig, en alternativ tågresa hade gett färre dagar på plats i Polen så valet föll istället på flyg, något som eleverna först protesterade emot.

– När vi fick höra att det inte skulle fungera med tåg blev många upprörda men samtidigt skulle resan bli mer ihoptryckt och vi skulle få kortare tid på plats om vi tog tåget så det blev bättre såhär, säger Olga Sohlman Sommelius.

Mats Larsson föreslog att klasserna som kompensation för flygresan skulle plantera träd och fick både eleverna och NO-lärare Marcus Fornbacke att nappa på idén. Under en eftermiddag i Krapperupsparken samlade eleverna in nötter och frön från träd som bok, hästkastanj, valnöt och ek. Dessa har nu planterats i kartonger i klassrummet för utplantering under våren.

– Det är viktigt att de inte bara matas med problem utan att de även ser att det finns saker de kan göra som gör skillnad. För att ta upp överflödig koldioxid i luften så måste man öka antalet träd och den yta man har skog på. Det bästa alternativ vi har för att ta upp koldioxid ur luften är träd och växter, säger Marcus Fornbacke.

Mats Larsson, SO-lärare och Marcus Fornbacke, NO-lärare vill hitta en plats i närområdet där de blivande träden kan planteras så att elever på skolan kan fortsätta att hand om skötseln av dem.

Mats Larsson, SO-lärare och Marcus Fornbacke, NO-lärare vill hitta en plats i närområdet där de blivande träden kan planteras så att elever på skolan kan fortsätta att hand om skötseln av dem. Foto: Lotta Venhagen

Enligt lärarna har partiledarna ställt sig positiva till initiativet. Nu avvaktar skolan ett godkännande från kommunen och ett förslag på vart träden kan planteras.

– Det handlar inte bara om att vi vill plantera träd utan om att vi ska sköta om och ta hand om de som planteras nu, så vi vill såklart få sätta ut dem i Nyhamn någonstans, säger Mats Larsson.

Publicerad 27 October 2019 00:00