Ett e-sportcenter är på väg att öppnas på Eric Ruuth kulturhus.

Ett e-sportcenter är på väg att öppnas på Eric Ruuth kulturhus. Genrebild: Adobe Stock

Klartecken för e-sportcenter

HÖGANÄS.

Tummen upp blev det från kultur- och fritidsutskottet på gårdagens möte där bland annat frågan om ett e-sportcenter togs upp. Invigning kan ske redan i början av nästa år.

Av
Martin Wingren

– Det var enighet bakom beslutet, säger Anneli Sjöborg, chef för kultur- och fritidsförvaltningen.

Det var våren 2018 som en utredning sattes igång kring att skapa ett e-sportcenter i Höganäs. Nu har kultur- och fritidsutskottet kommit fram till att föreslå för kommunstyrelsen att ta beslut att satsningen ska bli av och även hittat en lämplig lokal.

– Vi kan inte annat än inse att e-sport väldigt populärt med en omsättning som är större än NHL:s hockeyliga. Om vi har paraplyet över e-sporten i Höganäs så har vi också chans att kunna ha det under kontrollerade former. Många ungdomar organiserar sig inte i det traditionella föreningslivet och vi gör det här för att hitta vad ungdomarna efterfrågar, säger Anneli Sjöborg som är chef för kultur- och fritidsförvaltningen som utrett ärendet.

Valet av lokal faller på Eric Ruuth kulturhus och om kommunstyrelsen sedan ger klartecken så kommer en del av kulturhuset att sättas i ordning som e-sportcenter.

– Bästa lokalen tycker vi är på Eric Ruuth, där det redan är många ungdomar och där vi också har möjlighet att bygga om en del, säger Anneli Sjöborg.

Satsningen uppgår till totalt en halv miljon kronor, för ombyggnad av lokal och inköp av utrustning. Dessutom föreslås att en driftskostnad på 50 000 kronor årligen från år 2021.

– Vi sätter igång med detsamma, vi har haft ungdomarna som en referensgrupp och det är viktigt att de ser att det händer något. Så vi hoppas inleda nya året med en invigning, säger Anneli Sjöborg.

Så här kommenterar kultur- och fritidsutskottets ordförande satsningen:

– Nu förverkligar vi ännu ett av våra vallöften med denna lokal för e-sport i Höganäs. E-sporten växer snabbt och engagerar människor av alla åldrar, nationaliteter och kön. E-sport är ett sätt att träffas, lära sig samarbeta och utvecklas i grupp, att lära sig laganda och driva föreningsverksamhet. Jag är glad att vi med detta beslut gör det möjligt att utöva denna populära aktivitet även i Höganäs, säger Anders Ståhl (M).

E-sport

Är en förkortning av "elektronisk sport" och är ett samlingsnamn för alla tävlingar som utförs i en virtuell miljö. Det kan alltså handla om TV-spel, datorspel, Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) eller mobilspel.

Källa: Svenska e-sportföreningen

Publicerad 29 October 2019 11:20