De sjuka träden på Gröna torg i Viken är borttagna. Nu förbereds torget för att kunna plantera 22 nya träd som ska tåla den torra miljön bättre.

De sjuka träden på Gröna torg i Viken är borttagna. Nu förbereds torget för att kunna plantera 22 nya träd som ska tåla den torra miljön bättre. Foto: Lotta Venhagen

Sjuka träd i Viken borttagna – nu förbereds för nya

Landskapsarkitekten: "Det är en utsatt plats"

VIKEN.

Ullungsrönnarna på Gröna torg i Viken byts ut. I veckan påbörjades arbetet med att ta bort de sjuka träden och förbereda för de nya träden som invånarna varit med och röstat fram.

Av
Lotta Venhagen

Döda toppar och grenar, skador på barken och dåligt etablerade rötter. Ullungsrönnarna som planterades på Gröna torg för cirka 15 år sedan har haft många skador som inte går att rädda. Trädsorten trivs inte heller på torra platser, vilket Gröna torg är. Hur det kom sig att man ändå valde att plantera just den sorten för 15 år sedan kan Viktoria Enoksson, landskapsarkitekt på kommunen, bara spekulera i.

– Den här sorten blev väldigt poppis vid den tidpunkten men man ser den inte längre och jag tänker att man tyvärr inte visste att den var så känslig.

Christer Nilsson och Emil Nilsson från Bjäre Entreptrenad flyttar en plantering på Gröna torg. Istället för två olika sittytor ska det nu finnas en större i ena hörnan.

Christer Nilsson och Emil Nilsson från Bjäre Entreptrenad flyttar en plantering på Gröna torg. Istället för två olika sittytor ska det nu finnas en större i ena hörnan. Foto: Lotta Venhagen

20 sjuka träd har plockats bort, nu ska 22 nya träd av prunussläktet planteras. Det blir tre olika sorters körsbärsträd och fylldblommigt fågelbär som kommer att ge blommor i rosa och vita nyanser. Dessa ska enligt Viktoria Enoksson vara bättre anpassade till miljön.

– Vi har konstaterat att det är en ganska utsatt plats, omringad av gator. Vi har fått reda på att det är sand i botten på växtbädden vilket gör att vatten rinner igenom och det blir torrt. Körsbärsträden gillar att stå lite torrare och tål mer, både när det gäller vind och salt.

En visionsskiss visar hur färgskalan kommer att se ut på Gröna torg i Viken. Blanda annat kommer det att planteras olika sorters körsbärsträd i rosa och vita nyanser. Något invånarna varit med och röstat fram.

En visionsskiss visar hur färgskalan kommer att se ut på Gröna torg i Viken. Blanda annat kommer det att planteras olika sorters körsbärsträd i rosa och vita nyanser. Något invånarna varit med och röstat fram. Illustration: Höganäs kommun

Arbetet beräknas vara klart den första advent. Fram tills dess ska nya gropar förberedas, träden planteras, gräsarmering läggas ut längs med Banckagatan och belysningspollare installeras längs med gång- och cykelvägen.

Sammanlagt har kommunen fått drygt 200 000 kronor i bidrag från Boverket till trädplanteringar. Utöver Gröna torg ska det även planteras i Nymbergs park, Sjöcronaparken och Kaptenens trädgård.

Publicerad 30 October 2019 10:10