Den som ska tigga på kommunal mark behöver tillstånd.

Den som ska tigga på kommunal mark behöver tillstånd. Foto: Adobe stock

M om tiggeriförbudet: "Inga som tigger kommer påverkas"

Kommunalrådet kritiserar debattmotståndarna för osaklighet

HÖGANÄS.

I går debatterades de nya ordningsföreskrifterna i Höganäs fullmäktige. Kommunalrådet Peter Schölander (M) menar att det är fel att kalla frågan för tiggeriförbud. Han vill att samma regler om tillstånd ska gälla för alla som samlar in pengar och gick hårt åt oppositionen.

Ordningsföreskrifterna har inte uppdaterats på snart 30 år.

– Det innebär att vårt samhälle har förändrats. Det finns en passus som har blivit kontroversiell som handlar om tillstånd för pengainsamling på kommunal eller allmän platsmark. Det är massor av folk i denna lokalen som har skrivit insändare om tiggeriförbud. Vi har en oppositionsledare som säger att det ni gör riskerar att folk kommer gå omkring och säga att du får inte sitta här och tigga. Det är inte det, det handlar om. Det är snarare värre med insändare om tiggeriförbud för det får ju folk att tro att det är det som är förslaget, säger Peter Schölander (M), med dramatisk stämma.

Peter Schölander (M) var upprörd över debatten och menade att förslaget inte handlar om ett tiggeriförbud utan om att samma regler om tillstånd ska gälla för alla som samlar in pengar.

Peter Schölander (M) var upprörd över debatten och menade att förslaget inte handlar om ett tiggeriförbud utan om att samma regler om tillstånd ska gälla för alla som samlar in pengar. Foto: Höganäs kommun

Det är snarare värre med insändare om tiggeriförbud för det får ju folk att tro att det är det som är förslaget

Han kallar reglerna för en harmonisering som gäller alla i kommunen som vistas på allmän plats.

– Jag tycker det är rimligt att vi alla har samma förutsättningar här i samhället, speciellt på kommunal mark, säger Peter Schölander.

Han säger att ingen att protesterat mot tillstånd om det varit nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som tiggt pengar.

– Av de som idag tigger pengar är det inte någon som kommer påverkas för de sitter samtliga på privat mark, säger Peter Schölander.

Han säger att ordningsföreskrifterna är något som ska hålla för tid och inte inriktar sig på enskilda personer i dagens Höganäs.

Jag tycker att det är ett icke-problem som Moderatledningen med det här onödiga förslaget drar igång

Lennart Nilsson (S) vill stryka förslaget om passiv pengainsamling.

Lennart Nilsson (S) vill stryka förslaget om passiv pengainsamling. Foto: Höganäs kommun

Oppositionsrådet Lennart Nilsson (S) förvånades av sin politiska motståndare.

– Jag är lite nerslagen över det här förslaget. Det är självklart att vi ska uppdatera våra regler och det är dags. Men jag förstår inte varför vi ska införa hundra år gamla regler. Man riskerar att peka ut de som redan ligger ner. Jag tycker att det är ett icke-problem som Moderatledningen med det här onödiga förslaget drar igång, säger han.

– Det kan inte vara vi som reagerar mot den här dumma regeln som ska vara ansvariga utan ni som lägger fram det, säger Lennart Nilsson.

Han var också förvånad över att förslaget kommit upp i just Höganäs.

– Jag känner inte er som den typen av ordförandetyper. Det finnas det andra kommuner i Skåne som är.

Nilsson yrkade på bifall till de nya ordningsföreskrifterna men att meningen om passiv insamling skulle strykas.

Även Vänsterpartiet var uppe i talarstolen och kallade förslaget att förbjuda tiggeri på kommunal mark som inhumant. Sverigedemokraterna ville påminna om en motion de lämnat för några år sedan rörande förbud mot pengainsamling på allmän plats och menade att Moderaterna svängt i frågan sedan dess. SD ville förbjuda tiggeri helt i kommunen.

Liberalerna stöttade Socialdemokraternas förslag men föreslog också ett sorts "speakers corner" på en anvisad plats där vem som helst kunde få tigga eller debattera.

Efter votering med röstsiffrorna 35 ja mot 16 nej återremitterades ärendet enligt reglerna för minoritetsåterremiss.

Publicerad 01 November 2019 11:36