Att det vinnande förslaget i markanvisningstävlingen valde att behålla

Att det vinnande förslaget i markanvisningstävlingen valde att behålla "hörnan" på Oskar Anderssons möbelaffär vägde tungt i juryns beslut menar kommunchef Herman Crespin. Foto: Google Streetview.

Vinnande förslaget för möbelaffären – det här vill man göra

Kommunchefen: "Passar in i området"

HÖGANÄS.

Juryn har sagt sitt i markanvisningstävlingen av Oskar Anderssons gamla möbelaffär. Det vinnande förslaget vill satsa på "bokaler" – en boendeform som kombinerar bostad och verksamhet.

Av
Lotta Venhagen

När planutskottet träffades tidigare under tisdagen presenterades det förslag som juryn utsett till vinnare i kommunens markanvisningstävling för Oskar Anderssons möbelaffär. Valet föll på ett koncept där fastigheten görs om till bokaler. Kommunchefen Herman Crespin har suttit med i juryn och förklarar vad konceptet innebär

– Säg att du är konstnär då kan du ha din ateljé på bottenplan och bo på ovanvåningen. Det kan handla om ett kontor eller en verkstad också. Vi tycker att verksamheten fungerar bra i den miljön som finns runtomkring med Magasin 36, Blå Hallen och Finkeramiska, den kompletterar dessa verksamheter väl och är ingen konkurrerande verksamhet.

Vad var det ni föll för i förslaget?

– Dels tycker vi att själva gestaltningen på förslaget är modern och snygg och passar in i området. Dels vägde det tungt att de vill behålla hörndelen, vilket var ett starkt önskemål från kommunens sida. Sedan tyckte vi att det fanns ekonomiska muskler bakom förslaget och förslagsgivarna och de har också en konkret tidsplan.

Planutskottet var eniga om att ta förslaget vidare. Blir det tummen upp även i kommunstyrelsen den 11 november är planen att hörndelen ska renoveras i första etappen. Därefter ska nya lokaler byggas på sidorna.

– Det kommer att bli en modern design som kommer att ge området ett lyft, säger kommunchefen.

Den befintliga detaljplanen tillåter både kontor verksamheter och boende, däremot är byggnadsarealen som föreslås större än vad som tillåts i den nuvarande planen.

– Det behövs göras en förenklad planändring men processen pågår och är relativt sett långt kommen så de behöver kanske inte vänta så lång tid på att starta.

Publicerad 03 November 2019 00:00