Claes Boström, Bente Jakobsen och Thore Bertilsson är samtliga medlemmar i Höganäs Fotoklubb som i år firar 70 år. Detta uppmärksammas med en julutställning på Höganäs Museum.

Claes Boström, Bente Jakobsen och Thore Bertilsson är samtliga medlemmar i Höganäs Fotoklubb som i år firar 70 år. Detta uppmärksammas med en julutställning på Höganäs Museum. Foto: Lotta Venhagen

Jakten på den perfekta bilden slutar aldrig

Höganäs Fotoklubb firar 70 år med utställning

HÖGANÄS.

En gemensam kärlek till att fånga sin omgivning genom linsen sammanbinder medlemmarna i Höganäs Fotoklubb. I år jublierar de och visar upp sina smultronställen.

Av
Lotta Venhagen

I 70 år har klubben lockat fotointresserade till sig och det firar klubben med en utställning där medlemmarna fått samla sina smultronställen från världens alla hörn. Men vi återkommer till det lite senare.

Låt oss först börja i en gammal fotoaffär och ateljé i byggnaden som i dag inhyser Kakboden. Här startade 1949 Tore Nilsson fotoklubben som då bara hade mellan fem och tio medlemmar. I dag är man 47 medlemmar och en av dessa är Bente Jakobsen som varit med i imponerande 33 år.

– Det är väldigt trevligt i klubben och här är bra stämning, svarar hon på frågan vad det är som fått henne att stanna över tre decennier och förklarar vidare hur medlemskapet påverkat hennes fotograferande:

– Visst utvecklas man, det går inte att undvika. Det är fantastiskt hur man lärt sig att bedöma ljus på ett annat sätt. Jag kan bli helt salig när jag ser ett speciellt ljus på eftermiddagen.

Bente Jakobsen har varit aktiv i klubben sedan 1986 och fotograferar gärna naturmotiv eller arkitektur.

Bente Jakobsen har varit aktiv i klubben sedan 1986 och fotograferar gärna naturmotiv eller arkitektur. " På senare år tycker jag att det blivit roligt med detaljer, att fotografera små saker." säger hon. Foto: Lotta Venhagen

Claes Boström har hunnit med fem år i klubben. Han fotar helst fåglar och konstaterar att Kullabygden inspirerar.

– Hur många gånger har vi inte fotat Bräcke mölla eller Krapperup, så räcker det att molnen, ljuset eller vinkeln ändras så blir det något nytt. Man kan ta ett foto av samma motiv hur många gånger som helst utan att bli mätt.

Hur är det då som hobbyfotograf. Är man ständigt på jakt efter den perfekta bilden?

– Den perfekta bilden har jag inte tagit än. Man måste vara i rätt sinnesstämning för att fotografera och det är inte alltid det lyckas. Ibland när jag gett mig ut har jag inte tagit en enda bild, säger Thore Bertilsson, som är ordförande i föreningen.

Nyligen fick klubben ta emot 15 000 kronor i bidrag från Stiftelsen Gripen som investerades i en ny projektor och filmduk.

– Det har betytt jättemycket för klubben, det behövdes verkligen för att kunna visa våra bilder, fortsätter ordföranden.

Så var det det där med jubileumsutställningen. I våras ställde klubben ut sina alster på temat "Smultronställen i Kullabygden". Den här hösten återkommer temat, men i ett vidare perspektiv.

– Den här gången släppte vi på de geografiska ramarna och ställer ut smultronställen från hela världen. Så det finns bilder från Kullabygden, men även från platser som Spanien, Peru och Nya Zeeland, förklarar Thore Bertilsson.

Missa inte

Utställningen "Smultronställen" visas på Höganäs Museum fram till den 29 december med vernissage den 16 november klockan 13-17. Därefter öppet tisdagar till söndagar klockan 13-17.

Publicerad 06 November 2019 00:00