Per Haglund och Cecilia Skoog har tillsammans startat föreningen Höganäs Makerspace som ska fungera som en öppen verkstad för kreativa idéer.

Per Haglund och Cecilia Skoog har tillsammans startat föreningen Höganäs Makerspace som ska fungera som en öppen verkstad för kreativa idéer. Foto: Lotta Venhagen

De vill skapa en öppen verkstad i Höganäs

"Som en deluxe-variant av skolornas slöjdsalar"

HÖGANÄS.

Att kunna skapa och utveckla idéer, utan att själv behöva skaffa alla verktyg som krävs är en av grundtankarna med ett makerspace. För Per Haglund och Cecilia Skoog saknades ett sådant ställe i Höganäs och idén om att skapa en förening väcktes.

Av
Lotta Venhagen

– Ofta finns det en tröskel för att komma igång med något. Det kan handla om en ekonomisk tröskel – att man inte själv har möjlighet att köpa den utrustning som behövs, eller att man bor i lägenhet och har brist på utrymme. Det finns folk som kanske skulle vara jätteduktiga på något men som aldrig får chans att prova på det, säger Per Haglund.

Hur skulle ni beskriva ett makerspace för den som inte känner till konceptet?

– Tänk dig att du har tillgång till både syslöjd- och trä- och metallslöjdsalarna man hade i skolan fast en deluxe-variant med ännu fler verktyg, säger Cecilia Skoog.

Tanken är att den öppna verkstaden ska kunna tillgodose många olika kreativa intressen och att det ska finnas till exempel symaskin, 3D-skrivare och drejskiva på plats för den som inte själv har möjlighet eller plats att ha sådan utrustning hemma menar Per Haglund och Cecilia Skoog.

Tanken är att den öppna verkstaden ska kunna tillgodose många olika kreativa intressen och att det ska finnas till exempel symaskin, 3D-skrivare och drejskiva på plats för den som inte själv har möjlighet eller plats att ha sådan utrustning hemma menar Per Haglund och Cecilia Skoog. Foto: Lotta Venhagen

Föreningen Höganäs Makerspace drog i gång i somras och har redan hunnit få ett första uppdrag från samhällsbyggnadsförvaltningen. Förvaltningen utforskar nya sätt att sprida information om kommunens byar ur ett besöksnäringsperspektiv och med hjälp av Höganäs Makerspace testar man att ta fram en prototyp av en tredimensionell modell av Mölle. Något Per Haglund arbetar på med hjälp av en 3D-skrivare.

– Det känns jättekul att kunna använda våra resurser och intresse för att skapa något och hjälpa kommunen, säger han.

För att kunna utveckla föreningen letar man nu efter en lokal som passar till en öppen verkstad.

– Det har varit svårt att hitta en lämplig lokal. Den ska ha centralt läge så att det är lätt att ta sig dit, säger Per Haglund.

De material och verktyg som behövs kommer föreningen att skaffa genom medlemsavgifter och sponsorer, alternativt att någon kan tänka sig att skänka eller låna ut verktyg. Vilka kreativa idéer som sedan skapas är upp till medlemmarna.

– Det kan handla om textil, snickeri, digital design eller elektronik, fortsätter Per Haglund.

Per Haglund och Cecilia Skoog hade på varsitt håll kommit i kontakt med makerspace och började fila på idén att starta ett i Höganäs. Föreningen kommer att skaffa material och verktyg genom sponsorer och medlemsavgifter, nu letar man efter en lämplig lokal i centrala Höganäs.

Per Haglund och Cecilia Skoog hade på varsitt håll kommit i kontakt med makerspace och började fila på idén att starta ett i Höganäs. Föreningen kommer att skaffa material och verktyg genom sponsorer och medlemsavgifter, nu letar man efter en lämplig lokal i centrala Höganäs. Foto: Lotta Venhagen

Till dess att föreningen har en lokal arrangerar man olika aktiviteter. Näst på tur är ett reparationskafé dit man kan ta sina prylar som behöver lagas.

– Det kommer att finnas volontärer, kunniga personer på plats som kan ge hjälp till självhjälp. Kanske har man med sin trasiga kaffebryggare och vågar öppna upp den för att lista ut vad som är fel. Man ska känna att man kanske inte behöver slänga eller köpa nytt utan kan återanvända, säger Per Haglund.

Missa inte

Höganäs Makerspace reparationskafé på Café Amanda, Höganäs bibliotek den 23 november klockan 12-14. Stefan Ottmar, som driver reparationsträffar på Pixlapiren i Helsingborg, kommer att finnas på plats för att berätta och svara på frågor om sin verksamhet.

För mer information om föreningen gå in på www.hoganasmakerspace.se

Publicerad 09 November 2019 00:00