Kommunen ska ta fram en digital karta där all jul- och vinterbelysning är markerad så att de som vill ta en promenad och se dekorationerna hittar rätt. Här syns de nya fjärilarna som redan pryder ett träd i Tivoliparken.

Kommunen ska ta fram en digital karta där all jul- och vinterbelysning är markerad så att de som vill ta en promenad och se dekorationerna hittar rätt. Här syns de nya fjärilarna som redan pryder ett träd i Tivoliparken. Foto: Höganäs kommun

Digital karta ska guida rätt bland stadens julbelysning

Vinterbelysning ska lysa upp Höganäs under längre tid

HÖGANÄS.

Lagom till första advent ska Höganäs som vanligt pyntas. Nytt för i år är att man samlar all stadens julbelysning i en digital karta.

Av
Lotta Venhagen

Kartan kommer att ha olika punkter man kan klicka på där det sedan kommer upp en bild och en text om den aktuella platsen. Även en enklare pdf-karta kommer att tas fram.

– Vi jobbar mycket med interaktiva kartor och fick inspiration till det här från Linköping och Norrköping. Det är ett sätt att sprida information om vart julbelysningen är och vi kommer att göra som en promenadslinga där man kan njuta av allt som finns, säger Viktoria Enoksson, landskapsarkitekt på kommunen.

Redan nu har den stora granen monterats på Kyrkplatsen, som framöver kommer att bli den naturliga platsen för den stora granen.

– Vi vill ha den i hjärtat av stadskärnan och i och med att vi gör om Storgatan blir det ännu mer naturligt.

På Sundstorget kommer de två isbjörnarna att återvända. Det populära "akvariet" kommer att få ett jultema då Utvecklingscentrum ska skapa ett vinterlandskap.

– Det kommer även att finnas mindre granar på tre meter där som nio förskolor från Höganäs stad kommer att få pynta.

Röda hjärtan lyser numera upp Nymbergsplats/Bibliotekstorget i centrala Höganäs. De är en del av årets satsning på vinterbelysning som ska vara tänd betydligt längre än julbelysningen.

Röda hjärtan lyser numera upp Nymbergsplats/Bibliotekstorget i centrala Höganäs. De är en del av årets satsning på vinterbelysning som ska vara tänd betydligt längre än julbelysningen. Foto: Höganäs kommun

Som komplement till julbelysningen har kommunen i år valt att även köpa in vinterbelysning. För 150 000 kronor har man köpt in nya ljusslingor till den stora granen samt lysande hjärtan och fjärilar. Den nya vinterbelysningen pryder numera träd vid Nymbergs plats samt Tivoliparken.

– Vi har inte möjlighet att tända all julbelysning innan första advent, vi hinner inte få upp den och det blir för kostsamt att ha den tänd för länge. Så därför har vi satsat på vinterbelysning.

Medan julbelysningen släcks vid tjugondag knut är tanken att vinterbelysningen ska vara igång betydligt längre.

– Eftersom det är första gången vi satt upp dem vet vi inte hur de klarar sig med vädret men förhoppningen är att kunna ha kvar det till slutet på mars.

För Höganäs Övre kommer julbelysningen se ut som förra året med dekorationer på Gruvtorget samt dekoration i stolparna längs med Storgatan. Någon gran blir det inte, något som efterfrågats av flera invånare via kommunens Facebooksida.

– Vi har valt att ha en stor gran och den står på Kyrkplatsen, säger Viktoria Enoksson.

Julbelysningen tänds i samband med Black friday den 29 november. Julskyltningen är som vanligt under söndagen den första advent.

Publicerad 14 November 2019 10:14