Joakim Bengtsson bjuder in till en julmarknad i Blå hallen där besökarna ska få kliva in i julens värld av dofter, smaker och intryck.

Joakim Bengtsson bjuder in till en julmarknad i Blå hallen där besökarna ska få kliva in i julens värld av dofter, smaker och intryck. Foto: Jörgen Nilsson

Blå hallen bjuder in till julmarknad i dagarna tre

"Vi vill ge besökarna en jätteupplevelse"

HÖGANÄS.

Efter att ha bjudit in tusentals människor till julmarknad i sitt eget hem under 15 år kan man konstatera att Joakim Bengtsson inte är någon nybörjare när det gäller julfirande. Däremot är det i år premiär för en helt ny julmarknad i Blå hallen. Och han utlovar en helg då besökarna verkligen får gotta ner sig i allt vad julen har att erbjuda.

Av
Lotta Venhagen

I somras lockade mässan "Det goda livet" 8 000 besökare till den då helt nyrenoverade Blå hallen. Det följs nu upp av "Den goda julen" – en julmarknad som varar i dagarna tre och bakom initiativet står antikexperten Joakim Bengtsson. Att han gillar julen rådet det ingen tvekan om. I 15 år har han arrangerat en julmarknad i sitt eget hem, den gamla posten, i Landskrona. Nu var det dags att flytta arrangemanget till Höganäs.

– Det har varit väldigt roligt men också jobbigt. Att ha 4 000 besökare som går in i ditt kök – det bär lite respekt med sig. Den här lokalen sväljer mycket folk och vi kan skapa något helt annat än vad vi kunde göra i Landskrona, säger han.

Nästan 80 utställare kommer att finnas på plats. Det kommer att finnas mathantverk, inredning, en trollkarl, musik och dofter. Konserthuskören från Helsingborg och Voce Celeste från Höganäs bjuder på körmusik och under söndagen kröns Höganäs lucia under högtidliga former.

– Vi väljer ut de vi vill ha med och vi ställer krav på att det ska vara snyggt. Det handlar om att skapa stämning och ge besökarna en jätteupplevelse. Hela hallen på 3 000 kvadratmeter kommer att vara julsmyckad med granar, apelsiner, halmbalar och bockar, hyacinter och mossa. Det är ett större space men ändå lite cozy.

Även ett antal personliga julinstallationer kommer att finnas på plats bland annat arrangörens egen julgran.

– Vi kommer att sätta upp en fyra meter hög gran där jag kommer att hänga upp alla mina julgranskulor som jag samlat på mig sedan jag var under tio år.

I en tid när julmarknaderna duggar tätt gäller det att sticka ut och Joakim Bengtsson har klart för sig vad som krävs för att locka besökarna.

– Det gäller att hålla hög kvalitet. Man kan inte bara kalla det en julmarknad och så kommer det en massa människor. Det måste vara snyggt gjort och så slår vi ett slag för de begagnade julklapparna med ett antiktorg och Framtid från Helsingborg på plats.

I hållbarhetens anda har en tradition från Landskronatiden fått följa med. Den som köper kaffe får med sig koppen man druckit ur hem.

– Vi säljer kaffe med kopp. Vi har samlat på oss 2 000 kaffekoppar och 500 kaffekannor och det är ett härligt sätt att återanvända.

Under julmarknaderna i Landskrona brukade besökarna landa på mellan 3 500-4 000, nu hoppas antikexperten att den siffran ska bli något större.

– Jag har en dröm om att det ska komma 6 000 besökare. I somras hade vi 8 000 men då var det mitt i sommaren, med fler turister här. Alla är jättevälkomna och jag brukar få frågan vilken dag jag tror det är minst folk. Mitt tips är att vill man vara först och gå och njuta ska man komma på fredagen.

Den goda julen

Fredag 29 november klockan 14 – 19

Lördag 30 november klockan 10 – 18

Söndag 1 december klockan 10 – 17

Entré kostar 120 kronor, 160 kronor för tredagarsbiljett. Barn upp till 18 år går in gratis.

För mer information om utställare och program klicka här.

Publicerad 17 November 2019 00:00