Christel Jönsson, är uppvuxen i Jonstorp och utbildad i Florens. Numera har hon återvänt till Kullabygden där hon sedan 15 år har sin egen ateljé i Täppeshusen utanför Viken.

Christel Jönsson, är uppvuxen i Jonstorp och utbildad i Florens. Numera har hon återvänt till Kullabygden där hon sedan 15 år har sin egen ateljé i Täppeshusen utanför Viken. Foto: Lotta Venhagen

"Jag kommer att måla så länge jag andas"

För Christel Jönsson är konstnärskapet ständigt närvarande

VIKEN.

I sin rymliga ateljé i Täppeshusen skapar konstnären Christel Jönsson målningar som ska kännas trösterika och ge hopp utan att vara ytliga.

Av
Lotta Venhagen

Ateljén med sin höga takhöjd, stora glasvägg och rymliga yta kan beskrivas som varje konstnärs dröm och för tankarna lika mycket till ett galleri. Efter att ha hyrt in sig i olika ateljéer genom åren bestämde sig Christel Jönsson för 15 år sedan att bygga en egen på gården till sitt röda tegelhus från 1912.

Att hon ville bli konstnär det visste hon redan när hon var tolv år. Familjen och framförallt Christels farmor var dock av en annan åsikt.

– Hon tyckte att en rejäl utbildning var viktigt men för mig var det ett spännande jobb och roll i samhället. Det finns en fördom om att konstnärliga utbildningar skulle vara bortkastat men enligt mig måste man vara både välorganiserad och otroligt kapabel för att klara det här.

Christel Jönsson målar med temperafärger och längs med ena väggen på ateljén står rader av platsburkar uppradade med det färgstarka stoftet.

Christel Jönsson målar med temperafärger och längs med ena väggen på ateljén står rader av platsburkar uppradade med det färgstarka stoftet. Foto: Lotta Venhagen

Christel gick sin egen väg och sökte till Konstfack i Stockholm. När hon var i 20-års åldern flyttade hon till Florens i Italien där hon kom att stanna i tio år – bland annat för att utbilda sig på L´Accademia Di Belle Art med inriktning på musikfilosofi.

– Det var en spännande utbildning där man snickrade ihop det som passade en. Jag upplevde att Italien var ett epicentrum för europeisk kultur och jag trivdes så oerhört bra. Det blev viktiga år där min identitet blev befäst och grundbulten till mitt konstnärskap sattes.

Att bli konstnär var ett val Christel Jönsson gjorde tidigt i livet.

Att bli konstnär var ett val Christel Jönsson gjorde tidigt i livet. "För mig var det ett spännande jobb och roll i samhället" Foto: Lotta Venhagen

Målandet har genom åren blandats med filmskapande och performance. Parallellt har Christel jobbat som bildlärare.

–Jag blir ganska lätt uttråkad och behöver växla mellan olika grejer. Jag gillar att lära mig nya saker även om måleriet alltid varit hjärtat.

Hon föredrar att arbeta med temperafärger och på ett bord i ateljén står rader av plastburkar fyllda med det färgstarka stoftet.

– De här färgerna är de mest ursprungliga, de är handen på väggen. Det här är röda löss säger hon medan hon lyfter upp en hög med starkt rött pulver på en sked.

– Det där är jord, fortsätter hon och pekar vidare. Jag vill göra färgerna så lika som de är som stoft – jord och kol.

Med färgerna vill hon göra ett modernt måleri i gamla tekniker och samtidigt skapa bilder som är trösterika.

– Det är inte lätt att vara människa och ska de här hänga i någons hem eller i offentlighet så vill jag att de ska inge hopp utan att vara ytliga.

Vi återkommer till valet att vara konstnär och hur arbetet mer än något annat är en passion.

– Jag kommer att måla så länge jag andas, det ger livet mening. Om det ger mig mening så hoppas jag att jag kan förmedla det till andra människor.

Utställning

Christel Jönsson är just nu aktuell med en utställning på Galleri Pictor i Munka Ljungby utanför Ängelholm. Målningar, film och keramik ställs, tillsammans med Clara Lundgren från Malmö, ut med start den 23 november klockan 13-16. Utställningen pågår till den 15 december.

Publicerad 21 November 2019 08:49