Höganäs niondeklassare gavs rundvandringar på arbetsplatser runtomkring i kommunen. Här ges de en undervisning av Välinge Innovations Marko Grbavac.

Höganäs niondeklassare gavs rundvandringar på arbetsplatser runtomkring i kommunen. Här ges de en undervisning av Välinge Innovations Marko Grbavac. Foto: Wilhelm Nilsson

Företagen gav niorna en skjuts in i gymnasievalet

Eleverna inspirerades på arbetsplatserna

HÖGANÄS.

Några har bestämt sig - andra inte. Gymnasievalet närmar sig och för de som inte hade bestämt sig vad de vill läsa till hösten, fann troligtvis inspirationen när niorna fick besöka arbetsplatserna på Work Walk Week.

Av
Wilhelm Nilsson

Niondeklassarna står nu kanske inför sitt livs viktigaste val när gymnasievalet står runt hörnet. I början av nästa termin är det dags att söka in till gymnasiet, vilket ger blandade känslor hos niondeklassarna på Vikenskolan. Några har redan bestämt sig vad de vill läsa, medan andra fortfarande är kluvna. Därför inföll Work Walk Week väldigt lägligt.

Work Walk Week är precis vad det låter. En chans att få gå runt på olika arbetsplatser och insupa atmosfären, vilket är ett initiativtagande av Höganäs kommun. På måndagen fick niorna i kommunen chansen att få en inblick i olika yrken. Alltifrån undersköterska på äldreboende till byggarbetare på Byggmästaren i Skåne och produktutvecklare på Välinge Innovation.

När högstadieeleverna äntrade in genom Välinge Innovations, hann de knappt ta av sig jackorna förrän de fick en introduktion om företaget och dess produkter av HR-chefen Mark Grbavac. Därefter var det dags för ungdomarna att testa sina praktiska kunskaper, där bland annat klurigheter som att fästa ihop golv till bokhyllsbygge möttes. Några som tyckte besöket hos golv och möbel-företaget var givande var Victor Nordberg och hans klasskamrater Vincent Köhler och Sixten Olsson.

– Mycket spännande att vara här och få se hur det ser ut. Jag skulle kunna tänka mig att arbeta här som ingenjör i framtiden. Tanken är att jag ska läsa ekonomiprogrammet i Helsingborg till hösten, säger Victor Nordberg.

Besöket på Välinge Innovation gav Victor Nordberg, Sixten Olsson och Vincent Köhler mersmak.

Besöket på Välinge Innovation gav Victor Nordberg, Sixten Olsson och Vincent Köhler mersmak. Foto: Wilhelm Nilsson

Även Tilde Brommander och Tilde Eriksson Södergren tycks ha bestämt sig vad de vill göra, inte minst efter besöket hos Välinge Innovation.

– Det var häftigt och spännande att få se hur de har utvecklat smarta lösningar. Teknik- eller naturpgrogrammet är det som lockar mest i höst, så det är inte omöjligt att man jobbar här längre fram, säger Tilder Brommander samtidigt som Tilde Eriksson Södergren fyller i:

– Jag skulle också kunna tänka mig det. Det lutar väl också åt teknik eller natur för min del.

Tilde Eriksson Söderberg och Tilde Brommander sneglar åt den naturvetenskapliga riktningen.

Tilde Eriksson Söderberg och Tilde Brommander sneglar åt den naturvetenskapliga riktningen. Foto: Wilhelm Nilsson

En inblick i arbetslivet gjorde inte gymnasievalet lättare för alla. Det kan åtminstone Ella Ståhl, Anna Byrelid, Lovisa Sandström och Viktoria Salomonsson vara rörande överens om. Än så länge pågår funderingarna om vad de ska göra till hösten. Ella menar dock att naturprogrammet verkar kittlande.

– Förmodligen lutar det åt det men det är svårt. Jag vet faktiskt inte riktigt än, berättar hon.

Lovisa Sandström, Viktoria Salomonsson, Ella Ståhl och Vincent Köhler prova fingerfärdigheten samtidigt som de fnulade på om ingenjör skulle vara det framtida yrket.

Lovisa Sandström, Viktoria Salomonsson, Ella Ståhl och Vincent Köhler prova fingerfärdigheten samtidigt som de fnulade på om ingenjör skulle vara det framtida yrket. Foto: Wilhelm Nilsson

Trots både bestämda val och tankar i ovisshet bland eleverna, ser Höganäs kommuns näringslivsutvecklare Josefine Marklund positivt på satsningen av Work Walk Week.

– Dagen har varit jättelyckad! Niorna har fått uppleva tre olika branscher under två timmar. Förhoppningsvis har de olika företagen kunnat ge inspiration inför gymnasievalet. Kanske kan man vidareutveckla det här nästa år, så att man även låter åttorna gå med. Men det får vi se då, avslutar hon.

Publicerad 25 November 2019 18:20