Victor Dahl och K Felix G Åhrberg gläds åt nya premiumvinet.

Victor Dahl och K Felix G Åhrberg gläds åt nya premiumvinet. Foto: Lotta Venhagen/arkiv

Kullabergs vingård börjar exportera utanför Europa: "Jättehäftigt"

Inleder dessutom samarbete med svensk kändiskeramiker

HÖGANÄS.

Kullabergs vingård lägger i en växel och ska nu för första gången exportera utanför Europa – med flaskor som en svensk kändiskeramiker satt sitt tydliga avtryck på.

Det växer så det knakar på Kullabergs vingård, som fram till 2018 kallades för Kullahalvöns vingård.

På fyra år har vingården gått från två hektar odlingar till 14. 12 000 nya plantor sattes så sent som i år, som Lokaltidningen har rapporterat om, och även 2017 gjordes stora satsningar på många nya plantor.

Man kommer med råge kunna producera betydligt mer vin framöver.

Förutom de gröna druvorna Solaris, som finns på vingården sedan tidigare och som fungerar bra i kalla odlingsklimat, planterades även blåa druvor av sorten Pinot Nova och Cabernet Noir tidigare i år. Samtliga är PIWI-sorter vilket innebär att de är högresistenta mot svampsjukdomar.

Förutom de gröna druvorna Solaris, som finns på vingården sedan tidigare och som fungerar bra i kalla odlingsklimat, planterades även blåa druvor av sorten Pinot Nova och Cabernet Noir tidigare i år. Samtliga är PIWI-sorter vilket innebär att de är högresistenta mot svampsjukdomar. Foto: Lotta Venhagen

Mellan 14 000 och 15 000 flaskor beräknar vingården kunna producera i år. Blickar vi in i vinvärldens spåkula räknar man på gården med att kunna tillverka mellan 40 000 och 50 000 flaskor årligen om fem eller sex år. En dryg tredubbling, med andra ord.

– Vi kommer att öka väldigt mycket de närmaste åren. Vi har valt att öka kvantiteten, berättar Victor Dahl som är vd på vingården.

Nu går det mer konkret att syna skörden från 2018 års sommartorkeperiod. Att kalla fjolåret för ett speciellt år för skördemakare runtom i landet vore en underdrift modell grövre.

Cirka 50 millimeter regn släppte vädergudarna ner under den viktiga odlingsperioden maj till mitten av augusti ifjol. Att jämföra med kanske uppemot de tusen millimeter som vi annars vant oss vid varje månad.

Vi vill visa att det går att göra bra viner i Sverige

Det visar sig att torkan kom till gagn för vinskörden, inte minst de druvor som gården nu tagit fram och gjort premiumvinet Immelen av.

De mest högkvalitativa jäsningarna har noggrant valts ut.

– Ett underbart vitt vin med mycket komplexitet och ett stort djup. Allt från distinkta tydliga frukter, till brödiga, nötiga toner återfinns men även ett flertal rostade dofter, som det låter när gårdens vinmakare K Felix G Åhrberg får säga sitt.

För andra året på raken har nu det här vinet tagit guld på International PIWI Wine Awards.

Nu står det klart att man ska exportera 300 flaskor till andra sidan jordklotet för en speciallansering. Det är i Japan som vinet ska lanseras. Det här blir första gången som Kullabergs vingård exporterar utanför EU.

Exporten till ära har man inlett samarbete med Lisa Larson, en känd svensk keramiker som idag nått den aktningsfulla åldern 88. En av hennes kända verk, katten Mikey, ska pryda etiketten till premiumvinet.

Bild från när 12 000 nya plantor sattes tidigare i år.

Bild från när 12 000 nya plantor sattes tidigare i år. Foto: Lotta Venhagen/arkiv

– Det är jättehäftigt. Vi har redan fått order på mer än vi kan leverera, berättar Victor Dahl som menar att man vill fortsätta bearbeta den japanska marknaden.

– Japan är en jätteintressant marknad. De är väldigt intresserade av Norden och Sverige, menar han.

Gården har fått flera förfrågningar om att exportera till fler länder.

– Men det är inget vi har valt att gå vidare med än, menar han.

Victor Dahl tror att Systembolaget och svenska restauranger kommer att vara huvudmarknaden för gården ett bra tag framöver. Men kanske behöver man komma utanför Sveriges gränser för att få sålt det man kommer producera framöver, funderar han.

– Vi vill visa att det går att göra bra viner i Sverige. Och internationellt är intresset för svenskt vin stort, menar han.

Publicerad 25 November 2019 11:12