Per Skjelmose i Nyhamnsläge har installerat takpannor som ger el i dagsljus.

Per Skjelmose i Nyhamnsläge har installerat takpannor som ger el i dagsljus. Foto: privat

Taket försörjer huset och bilarna med el

Familjens mål är att bli helt självförsörjande på elektricitet

NYHAMNSLÄGE.

När trebarnsfamiljen Skjelmose skulle byta taket på villan bestämde de sig för en lösning med integrerade solceller. Det gör att de under de ljusa årstiderna får ut tillräckligt med el för att kunna sälja den. De funderar mycket på hur de kan minska eltjuvarna i hemmet och hur man håller en grön körstil med elbilen.

Sedan tidigare hade familjen solpaneler på sitt intilliggande stall. När det var dags att byta taket på villan som byggdes 2007 ville de få en snyggare lösning samtidigt som de skapade solenergi.

– Vi har ett H-format hus och det skulle vara komplicerat och fult att ha vanliga solpaneler på. Jag kör Tesla sedan innan och hade fått nyhetsbrev av dem om integrerade solpaneler. Jag har frågat Tesla i Sverige om när det skulle komma i tid och priser men de har inte haft en aning, säger Per Skjelmose.

Man blir en mikroproducent. Vi säljer överskottet som vi inte använder.

Istället googlade han på företag som erbjöd lösningen i Sverige och slog till. Det är de 315 takpannorna som genererar elen på familjens villa och gästhus. Solcellerna genererar inte bara el när solen skiner utan det räcker med dagsljus.

– Man blir en mikroproducent. Vi säljer överskottet som vi inte använder. På sommaren säljer vi el och på vintern köper vi, säger Per Skjelmose.

Solpanelerna fungerar inte bara i soljus utan dagsljus räcker för att ta tillvara på elen.

Solpanelerna fungerar inte bara i soljus utan dagsljud räcker för att ta tillvara på elen. Foto: privat

Även om det är en investeringen på cirka 700 000 kronor räknar de med att den ska bära sig inom några år eftersom det innebär en värdeökning av huset.

Solcellerna på villan och gästhuset kan ge upp mot 27 000 kilowattimmar. På ett år behöver de kanske köpa runt 8 000 kWh-timmar till hushållet med gäststuga och stall. Men de har en förhoppning om att nå ett nollresultat. Producerar de mer blir det andra regler kring skatt och moms.

– Men att komma nära noll känns som en kul utmaning.

De har också installerat värmepumpar i villan och gästhuset för att minska kostnaden för uppvärmning.

I en app i telefonen kan de följa hur mycket el som produceras, hur mycket de använder själva och hur mycket som säljs vidare.

Familjen har en elbil och en elhybridbil. Att elen produceras av huset har gjort att de funderar över sin körstil där de försöker att undvika snabba accelerationer bland annat.

– Folk kör om mig medan jag ligger i 100 eller 110. Sedan är det en säkerhetsgrej också.

Har du några tips för att minska elförbrukningen i hemmet?

– Värmepump är bra om man har direktverkande el. Sedan har vi bytt ut lamporna till led-lampor. Vi har lampor som släcks automatiskt i barnens rum och på toaletterna. Vi drar ut sladdar så att de inte drar el så många bäckar små.

Publicerad 27 November 2019 07:00