Minna Törnqvist.

Minna Törnqvist.

Julskyltning ska fylla city

Luciatåg och isbana två nyheter på årets event

HÖGANÄS.

Söndagens julskyltning plockar in Luciatåg och isbaneaktiviteter som nya inslag. Förhoppningen är att höganäsarna ska samlas kring denna långlivade jultradition.

Just Luciatåget fanns i kyrkans regi i ganska så många år, men inte i samband med de senaste jularna.

Nu har man ändrat så att ett tåg åter är med på julskyltningen. Det är Handelsplats Höganäs som i samarbete med Kullagymnasiet och Blå hallen står för inslaget, och det är Kullagymnasiets Luciatåg som ska tåga fram.

– Det betyder rätt mycket. Det är en sån sak som handlare har efterfrågat och allmänheten har saknat Lucian. Det hör mycket ihop med julskyltning, menar Minna Thörnqvist som är handelsplatsutvecklare på Handelsplats Höganäs.

Luciakröningen kommer ske på Blå hallen klockan 12.00. På Blå hallen kommer arrangörerna att köra sin nya julmarknad kallad Den goda Julen med start fredagen den 29 november till söndagen den 1 december.

Joakim Bengtsson älskar julen.

Joakim Bengtsson älskar julen. Foto: Jörgen Nilsson

Just Luciakröningen ser Joakim Bengtsson, en av ägarna till Blå hallen, som en av höjdpunkterna under Den goda Julen.

– Men också att vi kommer att ha olika körer på plats som ska sjunga för oss. En kör från konserthuset i Helsingborg kommer också. Det ska bli roligt med lite uppträdande.

Jag är helt julgalen, jag har tagit upp lite av min tomtesamling också

Förutom en hel del andra inslag kommer besökarna på Blå Hallen även att kunna bevittna en fyra meter hög gran med över 1 000 kulor i.

– Jag tror inte att någon kommer gå missnöjd därifrån, menar antikprofilen.

Hur mycket älskar du julen?

– Jag är helt julgalen, jag har tagit upp lite av min tomtesamling också, berättar han.

En annan av nyheterna på årets julskyltning på söndag är förekomsten av isbanan vid kyrkplatsen.

– En jättestor nyhet i Höganäs. Den har inte funnits tidigare, menar Minna Thörnqvist.

En del kringarrangemang kopplat till isbanan kommer det också att bli. Till exempel satsar man på ett antal bodar från vilka man kommer att låta företagare, föreningar och organisationer sköt sin verksamhet.

Hur har intresset varit för att nappa på det här?

– Ganska stort ändå, sen är det alltid så att när man ska göra något för första gången så kan det vara svårt att nå ut. Men jag tror att vi har fyllt alla bodar alla helger fram till jul, så det finns absolut ett intresse. Jag tror folk tycker det är kul när det händer något nytt mitt inne i stan, menar handelsplatsutvecklaren.

Bland annat kommer bodarna fyllas av Ost- och delibaren, organisationen Tomten bor i Höganäs som samlar in klappar till behövande familjer, hantverksförsäljare, second hand-knallar, korvförsäljare och en skolklass från Kullagymnasiet som säljer saker för att samla in pengar till en toleransresa.

Nytt för i år är även att arrangören använder en annan tom lokal än i fjol för att ha julmarknad på. I år blir det marknad på Köpmansgatan 6, bredvid bibblan, i lokalen där Charlotte Noir höll till tidigare.

Julskyltningen hålls i samma veva som delar av Storgatan byggs om. Hur påverkas arrangemanget av det egentligen? Inte så mycket om vi frågar Minna Törnqvist.

– Det har ändå funkat bra. Det enda som påverkas är att vi kommer att ha häst och vagn som brukar köra upp och ner för gatan. Den får ta en annan rutt. Vi har haft bra dialog med kommunen hur vi ska tänka, var det stängs av och så vidare. Så det har faktiskt funkat bra.

Publicerad 30 November 2019 00:00