Nina Koivumäki på Höganäs saluhall vill få bygdens hälsoföretagare att samlas.

Nina Koivumäki på Höganäs saluhall vill få bygdens hälsoföretagare att samlas. Foto: privat/Joel Winqvist.

Lokal hälsomässa på saluhallen

Hoppas på nya samarbeten med näringslivet

HÖGANÄS.

Höganäs saluhall första evenemang 2020 blir en dag i hälsans tecken. Självklart är maten i fokus.

Av
Felix Alnemark

Den 26 januari vill saluhallen ta upp frågan vad som får oss att må bra. Maten spelar huvudrollen men även sinnet och kroppen får ta plats denna söndag.

Varför anordnar ni en Hälsomässa?

– Den främsta anledningen är att skapa samarbeten och öppna dörrarna för nya människor att hitta hit och använda våra unika miljöer till fler samarbeten. Den andra anledningen är att vi har bakgrund i hälsobranschen och hälsoevent. Vi ville så klart få in den biten i saluhallen. Det har fått en fantastisk respons och vi är fullbokade med utställare och det är först och främst lokala hälsoaktörer, säger Nina Koivumäki, samordnare och verksamhetsutvecklare på Höganäs saluhall.

Är det en tillfällighet att ni har ordnar en hälsomässa i just januari?

– Nej, säger Nina Koivumäki och skrattar. Början på året är en nystart då vi människor är mer hälsofokuserade rent allmänt. Vi vill ha mer hälsotänk i januari och ge ny energi.

Saluhallen har bjudit in ett 20-tal lokala aktörer som på olika sätt arbetar med hälsa.

– Det är blandat med både träning och kost. Flera olika hälsoprodukter kommer att visas upp. Det är också hälsotjänster som massage, kroppsterapi, coaching, friskvård och samtal. Det är en bred blandning, säger Nina Koivumäki.

Hur kommer besökarna märka att maten står i strålkastarljuset?

– Dels är kaféet öppet som vanligt. Vi kommer ha mer fokus på hälsosamma mackor, smoothies och frukter. Sen har vi brunch klockan 12-15 med extra mycket sallad och grönt. Kanske kommer vi ha en huvudrätt som är vegetarisk.

Det kommer också finnas möjlighet för utställarna att ha kortare föredrag. Det blir en längre föreläsning med Tomas Lydahl som är författare, föreläsare och podcastprofil.

– Han är utvecklingsexpert och coach och föreläser runt om i Sverige om arbetsglädje och stressfrihet. Han håller även i coachutbildningar (tillsammans med Dennis Westerberg) om hur man når ut till människor som inspiratör och kring stressen som är påtaglig överallt i både arbetsliv och privat. När vi är stressade fattar vi inte bra beslut, till exempel kring mat, hälsa eller andra delar i livet. Den som är stressad orkar inte ta tag i hälsan, så vi vill lyfta upp att alla upplevelser kommer från tanken, säger Nina Koivumäki.

Hon tar sig själv som exempel och berättar att hon arbetar mycket men är väl medveten om signalerna kring stress, hur man känner igen dem och kan hantera dem genom förståelsen av hur vi fungerar.

Höganäs saluhall har under hösten och vintern satsat på fler evenemang i lokalerna och det är något som kommer fortsätta under året.

– Vi har sett att det är många företag som är intresserade av att använda vår plats, vilket är jätteroligt. Vi vill nå ut till fler företag och fler människor under 2020. Men även privatpersoner som vill arrangera något får jättegärna höra av sig, säger Nina Koivumäki.

Hon tycker att lokalerna har varit lite underutnyttjade tidigare och att det finns potential för till exempel mer konferenser, möten och event.

Dörrarna till Hälsomässan öppnar klockan 11 och stänger klockan 17.

Fakta

Evenemang i urval på Höganäs saluhall:

26 januari: Hälsomässa.

27 februari: Rekryteringsmässa arrangerad av Höganäs kommun.

15 mars: Bröllopsmässa.

19 april: Föreläsning med Janesh Vaidya som sysslar med Ayurveda, indisk läkekonst.

Publicerad 21 December 2019 00:00